Štátu vypadnú desiatky miliónov eur

Štát čakajú už tento rok ďalšie úsporné opatrenia. Do akej miery sa po voľbách budú musieť zvyšovať dane či krátiť verejné výdavky, naznačila makroekonomická prognóza, ktorú predstavilo ministerstvo financií.

06.02.2012 13:41
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Problémom je, že ministerstvo pôvodne očakávalo rast ekonomiky na úrovni 1,7 percenta, kým komerčné banky priemerne len 0,8 percenta. Ak by ministerstvo priznalo, že ekonomika porastie pomalšie podľa odhadov bánk, muselo by už v aktuálnom rozpočte nájsť asi 150 miliónov eur.

Predbežná prognóza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ktorú zverejnili v pondelok, už hovorí o väčšom spomalení, než donedávna štát uvažoval - namiesto pôvodných 1,7 percenta počíta s rastom 1,1 percenta.

Celkovo štát do roku 2013 podľa analytikov potrebuje ušetriť asi miliardu eur, aby sa znížil deficit štátneho rozpočtu z tohtoročného plánu 4,6 percenta hrubého domáceho produktu na tri percentá. S rastom ekonomiky by sa dosahy povolebného úsporného balíčka zmenšovali, optimizmus však medzi odborníkmi neprevláda.

Podľa Slovenskej sporiteľne mala ekonomika rásť tento rok len okolo jedného percenta, pričom ešte v decembri minulého roka odhadovala banka rast o 1,8 percenta.

„Neistota na európskych finančných trhoch a klesajúci sentiment v eurozóne aj na Slovensku, ktorý sa začal prelievať do reálnej ekonomiky, boli hlavnými dôvodmi, prečo sme zrevidovali odhady rastu slovenskej ekonomiky smerom nadol,“ tvrdí analytička sporiteľne Soňa Muzikářová. Podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho je pesimizmus najmä dôsledkom poklesu nemeckého hrubého domáceho produktu, čo má vplyv aj na slovenskú ekonomiku. Podľa neho by prepad aktivity na problémovom juhu Európy mohol v budúcnosti stiahnuť do recesie aj Nemecko.

Slovensko ako proexportne orientovaná ekonomika má najmä v prvých mesiacoch tohto roka slabé vyhliadky. „Zatiaľ však naše automobilky stále avizujú nezmenené ambiciózne plány. Uvidíme, ako dopadne elektrotechnika, kde sa zdá, že dopyt viac pokrivkáva,“ hodnotí analytik UniCredit Bank Vladimír Zlacký. Ako však dodáva, na základe posledného lepšieho vývoja v eurozóne by mohli niektoré inštitúcie odhady rastu upravovať skôr smerom nahor.

Niektorých bankových analytikov nateraz nepresvedčili ani januárové pozitívne správy o raste nemeckého priemyslu či pozitívne odhady investorov. „Ide len o prvé lastovičky pozitívnych správ, ktoré napovedajú opätovný obrat cyklu ekonomiky smerom nahor. V nasledujúcom období bude preto dôležité sledovať, či išlo len o januárový efekt, alebo skutočný obrat cyklu,“ myslí si makroekonóm VÚB banky Andrej Arady. VÚB banka tak mierne znížila pôvodnú decembrovú prognózu na rast slovenskej ekonomiky v prvom štvrťroku na 0,9 percenta.

S najoptimistic­kejšou prognózou prišla ešte v decembri Poštová banka, ktorá predpokladá rast slovenskej ekonomiky až o 1,8 percenta, pričom ani teraz očakávania nemení. „Tak či tak v tomto roku pôjde o také spomalenie ekonomiky, ktoré v nej nezabezpečí tvorbu nových pracovných miest, a teda nezamestnanosť zostane aj naďalej vysoká. Predpokladáme, že evidovaná miera nezamestnanosti bude atakovať hranicu 14 percent,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Analytici považujú nateraz za rozhodujúce, ako bude Európa prijímať opatrenia schválené na poslednom summite EÚ. „Nateraz najmä vďaka štedrej likvidite Európskej centrálnej banky je situácia pokojná. No štrukturálne problémy eurozóny sa nevyriešili, grécke verejné financie sú stále v katastrofálnom stave, v Španielsku či Portugalsku sa znižovať defi cit darí len pomaly,“ konštatuje Valachy.

K horším ekonomickým vyhliadkam na Slovensku by mohlo prispieť aj stopnutie konsolidačných opatrení vlády. „Najnovšie výsledky ekonomického výskumu totiž skôr naznačujú, že je lepšie fiškálnu konsolidáciu realizovať postupne tak, aby to nemalo príliš negatívny vplyv na ekonomicky rast,“ tvrdí Zlacký.

Štát znížil prognózy rastu na 1,1 percenta

Podľa predbežnej prognózy rezortu financií by mal hospodársky rast v tomto roku dosiahnuť 1,1 % oproti pôvodne očakávaným 1,7 %. Dopad na verejné financie však má byť mierny, nepočíta sa preto s dodatočnými opatreniami v rozpočte.

Hospodársky rast bude v tomto roku zrejme pomalší, ako pôvodne štát vo svojich prepočtoch očakával. Vyplýva to aspoň z predbežnej prognózy Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ktorou sa má v nasledujúcich dňoch zaoberať makrovýbor, teda zhodnotia ju analytici z rôznych štátnych a súkromných inštitúcií. Podľa tejto predbežnej prognózy by totiž mal hospodársky rast v tomto roku dosiahnuť 1,1 %, oproti pôvodným odhadom na úrovni 1,7 %.

Ministerstvo financií tiež zatiaľ predpokladá mierny nárast reálnych miezd v tomto roku, k čomu má pomôcť aj efekt nižšej inflácie a vyšších miezd v zdravotníctve. Reálne mzdy by mali stúpnuť o 0,6 %. Očakáva sa tiež stagnácia zamestnanosti a spotreby domácností. Spomínaná inflácia by mala v tomto roku podľa predbežnej prognózy dosiahnuť 2,8 %.

„Inštitút finančnej politiky teda naďalej nevidí ako hlavný scenár recesiu v tomto roku. Samozrejme pretrváva výrazná neistota vo vonkajšom prostredí. Podľa inštitútu však v tejto prognóze sú už rizika vybilancované na rozdiel od predchádzajúcich prognóz, kedy prevládali negatívne riziká,“ informuje rezort financií.

Aký by uvedené spomalenie hospodárskeho rastu znamenalo výpadok vo verejných financiách, rezort financií zatiaľ presne nevyčíslil. Podľa inštitútu by však mal byť dopad mierny. „Nie je teda uvažované s dodatočnými opatreniami v tomto roku nad rámec štátneho rozpočtu,“ konštatuje sa v predbežnej prognóze. Pre rok 2012 sa pritom v rozpočte počíta s deficitom verejných financií na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu.

SITA

3 debata chyba