Pred voľbami pumpári zdražovanie odkladajú

Aj napriek zdražovaniu palív i ropy na medzinárodných trhoch slovenskí pumpári so zvyšovaním cien zatiaľ čakajú. Jedným z možných vysvetlení je blížiaci sa termín parlamentných volieb.

05.03.2012 20:00 , aktualizované: 06.03.2012 08:00
Benzín, nafta, ropa, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Majitelia niektorých čerpacích staníc sa môžu obávať, že zdražovanie by sa stalo súčasťou predvolebného boja. Benzín už teraz stojí rekordných 1,52 eura za liter a ministerstvo financií čoraz častejšie vysvetľuje prečo pre napäté verejné financie nie je možné znížiť vysoké spotrebné dane.

Možný súvis medzi oneskorením zdražovania vidí napríklad Ján Baránek z agentúry Polis. „Zdražovanie totiž neprospeje žiadnej strane, pretože na ceny sú ľudia veľmi citliví. Navyše, Slovensko má relatívne vysoké dane na palivá, a tak vinu za vysoké ceny sčasti nesú aj všetky politické strany, ktoré doteraz vládli,“ podčiarkuje politológ.

Posledné zvyšovanie cien palív sa na Slovensku dialo po 21. februári, keď ceny nafty i benzínu Natural 95 narástli v priemere o 2,5 centu. Barel (159 litrov) ropy Brent na londýnskej burze totiž zdražel zhruba o šesť amerických dolárov a vzápätí sa zvýšili aj ceny na medzinárodnej burze v Rotterdame. Odvtedy však ceny ropy narástli o ďalších zhruba päť dolárov, čo sa prejavilo napríklad v susednom Česku zdražením benzínu v prepočte o dva centy a nafta zdražela zhruba o jeden cent. Český komoditný analytik Petr Čermák zo spoločnosti Colosseum navyše očakáva, že ceny budú aj naďalej rásť. „V nasledujúcich dňoch sa na čerpacích staniciach dočkáme s najväčšou pravdepodobnosťou rastu cien, ktoré môže byť pri benzíne vyššie,“ predpokladá Čermák.

Jedným z dôvodov zdražovania na českých čerpačkách má byť napríklad varovanie Spojených štátov amerických, ktoré by sa v prípade vojenského konfl iktu proti Iránu pripojili k Izraelu.

Takisto je však v hre aj možnosť, že šéfovia čerpačiek na Slovensku očakávajú zlacňovanie na medzinárodných trhoch. Ropný kartel OPEC totiž zverejnil informáciu, že na trhy dodáva najviac ropy za posledné tri roky a Rusko dodáva na trhy najviac ropy v histórii.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák však prudký pád ceny ropy neočakáva. Banka totiž prehodnotila svoje predpoklady rastu spotrebiteľských cien na 3,3 percenta, čo zdôvodňuje zmenou očakávaných cien ropy i hodnoty kurzu eura oproti americkému doláru. Na začiatku roku 2012 banka očakávala, že ceny stúpnu o 2,5 percenta. „Cena ropy sa na cenách všetkých tovarov a služieb v spotrebiteľskom koši premieta asi 2,8 percentom,“ vysvetľuje Koršňák. Keďže v cenách palív sú zahrnuté aj dane, ktoré tvoria asi polovicu ceny, každé zdraženie ropy o desať percent zvýši ceny všetkých tovarov na Slovensku asi o 0,14 percenta.

Ministerstvo financií však očakáva nižšiu infláciu. Pri nedávnej prognóze sa oproti plánom z vlaňajšej jesene spoliehalo na to, že cena ropy bude klesať. Očakávaná tohtotoročná cena ropy má dosiahnuť 114 dolárov a celková inflácia 2,8 percenta. Vzhľadom na štatistiky rodinných výdavkov sa už pri 2,8–percentnej inflácii odhadovalo, že ak 4–členná rodina s dvoma deťmi nezmení sortiment nakupovaných tovarov, mesačne si počas tohto roka priplatí oproti vlaňajšku asi 40 eur pri mesačných výdavkoch 1 390 eur.

Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie z konca februára tankovali Slováci najdrahší benzín s daňami v regióne. Napríklad vodiči v Poľsku do svojich vozidiel nakupovali liter benzínu Natural 95, ktorý bol lacnejší až o 17,5 centu. Nafta bola za severnými hranicami Slovenska lacnejšia o takmer deväť centov. Drahšiu naftu ako na Slovensku predávali iba pumpári v Maďarsku. Po očistení cien od daní majitelia čerpačiek na Slovensku predávali najdrahšiu naftu a druhý najdrahší benzín v regióne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba