Meškanie Mochoviec bude drahé aj pre štát

Ročný sklz v spustení tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochoviach uškodí celému Slovensku. Za elektrinu z nových blokov mohli Slovenské elektrárne získať za rok takmer štyristo miliónov eur. Mochovce mali naplno fungovať v roku 2013, termín sa však posunul na rok 2014.

20.03.2012 20:00 , aktualizované: 21.03.2012 08:00
Mochovce, jadrová elektráreň Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Keďže Slovensko vlastní v Slovenských elektrárňach 34-percentný podiel, časť z tržieb by neskôr išla cez dividendy aj do štátnej kasy. Takto však štát peniaze získa neskôr.

Tretí blok mal podľa pôvodných plánov začať s dodávkami elektriny v decembri tohto roku, pričom už zhruba od júla mali elektrárne začať s testami. Šéf talianskeho Enelu Fulvio Conti však pred pár dňami zverejnil informáciu, že nábeh sa bude konať o rok neskôr.

Počas nasledujúceho roku, keď budú v Mochovciach pokračovať stavebné práce, by pri súčasných cenách obidva bloky vyrobili energiu takmer za 390 miliónov eur, väčšina by navyše išla na export a zlepšovala by tak obchodnú bilanciu krajiny. Po očistení od nákladov na výrobu by podľa bankového analytika táto suma zvýšila hrubý domáci produkt Slovenska asi o 0,1 percenta.

Šéf Enelu v zdôvodnení meškania tvrdil, že ho spôsobili aj záťažové testy, ktorými elektráreň musela prejsť po havárii atómky v japonskej Fukušime. Šéfka Úradu jadrového dozoru, ktorý testy vykonával, toto zdôvodnenie nevyvrátila, ale ani nepotvrdila. „Je to stanovisko Enelu, ku ktorému sa nebudem vyjadrovať,“ povedala Marta Žiaková.

Vyjadriť sa nechcel ani štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kristián Takáč (nominant SaS). Ešte včera mal totiž podľa jeho slov informácie iba z médií, napriek tomu že rezort spravuje 34-percentný podiel v elektrárňach. ,,Dôvody meškania zatiaľ nepoznám. Tento týždeň máme stretnutie s najvyššími predstaviteľmi elektrární, kde nám majú vysvetliť, či existuje oneskorenie, a ak áno, aké opatrenia prijmú aby meškanie bolo čo najmenšie," podotkol Takáč.

Bývalý minister hospodárstva prvej Ficovej vlády Ľubomír Jahnátek (Smer) si myslí, že na talianskych privatizérov by nasledujúca vládna garnitúra mala čo najviac pritlačiť. „Mochovce sú pre Slovensko veľmi dôležité, pretože môžu priniesť množstvo peňazí. Napriek tomu ich však dosluhujúca vláda podľa môjho názoru zanedbávala,“ mieni Jahnátek a problém vidí aj v pripojení nových blokov na elektrickú rozvodnú sieť.

Podľa hovorcu Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy Igora Galla však tento problém bol už vyriešený. ,,Naša spoločnosť zabezpečovala preizoláciu vedení 400 kilovoltov medzi rozvodňou Veľký Ďur a blokmi 3 a 4 elektrárne v Mochovciach, ktoré budú slúžiť na vyvedenie elektriny do prenosovej sústavy. Tieto práce boli z našej strany ukončené v zmluvnom termíne k 31. januáru 2012.

Okrem zmenšenia prílevu peňazí do štátneho rozpočtu však mochovská atómka oberie Slovensko aj o ďalšie peniaze. Plánované náklady na dostavbu tretieho a štvrtého bloku totiž podľa dobre informovaného zdroja v elektrárňach stúpli už na zhruba tri miliardy eur, teda asi o dvesto miliónov. Slovensko ako takmer tretinový akcionár sa na tejto sume podieľa asi sedemdesiatimi miliónmi eur. Ani takýto účet však nemusí byť konečný. Firma totiž aj napriek blížiacemu sa finále nemá ešte stále zazmluvnené všetky práce.

Pritom už pri spúšťaní dostavby poskočili plány pre údajne rastúce náklady na materiál či prácu z pôvodných 1,8 miliardy eur na takmer 2,8 miliardy eur. Na jadrovú časť elektrárne prišla len jedna ponuka, ktorú podnik po rokovaniach akceptoval. Časť dodávok mali elektrárne zabezpečiť cez dcérsku firmu Enelu – Enel Produzione a medzi dodávateľmi figurovala aj firma poradcu bývalého premiéra Roberta Fica.

Počas celej dostavby je tiež pozastavené vyplácanie podielov na zisku celých elektrární, pretože všetky peniaze majú ísť na rozvoj firmy. Prvá Ficova vláda obdobie nevyplácania dividend predĺžila do roku 2014.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba