Česi šetria menej ako Slováci, ale sťažujú sa viac

Po tom, čo Slovensko vlani zažilo veľké uťahovanie opaskov, prijali úsporné opatrenia aj v susednom Česku. Česi proti tomu v uliciach vo veľkom protestujú, aj keď česká vláda ide dvíhať dane a šetriť menej razantne, ako to bolo po krokoch pravicového slovenského kabinetu. Väčšie protesty proti vyšším daniam na Slovensku vlani neboli. Slováci majú pritom v porovnaní s Čechmi v priemere asi o šestinu nižšie platy, v obchodoch platia viac a miera nezamestnanosti vysoko prekračuje českých deväť percent.

12.04.2012 20:00 , aktualizované: 13.04.2012 08:00
protest, Gorila Foto:
Podľa analytikov Slováci len veľmi ťažko dokážu prejaviť odpor k štátnym nariadeniam, tak ako to robia Česi, akýmsi svetielkom bol protest Gorila.
debata (52)

Slovensko znižovalo deficit z hrozivých osem percent v roku 2010 na vlaňajších 4,6 percenta. Konsolidácia popri štatistických operáciách dosiahla asi 2,5 percenta výkonu ekonomiky a o ďalšie dve percentá musí schodok do roku 2013 stiahnuť nová vláda. Český kabinet deficit znižuje na budúci rok asi o pol percenta, čím by sa krajina mala dostať pod Bruselom stanovené tri percentá.

Podľa analytikov Slováci len veľmi ťažko dokážu prejaviť odpor k štátnym nariadeniam, tak ako to robia Česi. „Takým svetielkom bola Gorila, keď sa ľudia obuli do politikov pre korupciu. Je správne, ak ľudia dokážu prejaviť nespokojnosť aj navonok, napríklad protestmi v uliciach, a nie iba pasívne prijímať všetky zmeny. Azda nastupujúca generácia bude v tejto činnosti aktívnejšia, aby politici nemali pocit, že si môžu so Slovákmi robiť, čo chcú,“ povedala ekonómka Monika Majková-Sobeková z Paneurópskej vysokej školy.

Podľa analytikov dosiahol sociálny systém v Česku aj na Slovensku limit. ,,V Česku sa ukázalo, že na to štát skrátka nemá. Politické strany chceli byť k voličom veľkorysé, a tak rozdávali v posledných rokoch viac a viac," hovorí analytik Next Finance Martin Prokop. ,,Česi mali vždy vyššiu životnú úroveň ako Slováci aj vyššiu priemernú mzdu. Česká vláda dosiaľ len ťažko prijímala rozhodnutia na také rázne konsolidačné opatrenia, aké sme mali my, bola opatrná, až to vyústilo do vysokého dlhu, keď už inú šancu, zdá sa, nemajú," povedala Sobeková.

Konsolidačné opatrenia, ku ktorým pristupuje Česko, môžu mať podľa analytikov aj napriek počiatočným pozitívnym účinkom na verejné financie za následok obmedzenie spotreby a zvýšenie nezamestnanosti. Česi idú dvíhať obe sadzby dane z pridanej hodnoty o percento na 15 a 21 percent. Daň z príjmov porastie plošne a pripraví bežného zarábajúceho mesačne asi o tri eurá. Ľudia s platmi nad 4¤030 eur mesačne budú navyše platiť sedempercentnú prirážku k dani z príjmu a reálne by tak mali platiť asi 27-percentnú daň. Penzie sa budú zvyšovať pomalšie a živnostníci prídu o časť daňových úľav.

Na Slovensku DPH o percento zvýšila pravicová vláda, ktorá plánovala, ale neuskutočnila, aj škrty pre živnostníkov. Pravica zvýšila aj dane na energie. Nová vláda, naopak, s DPH hýbať nechce, ľudia s príjmami nad 2 750 eur mesačne majú platiť daň 25 percent. Zdaniť sa majú viac luxusné tovary či nehnuteľnosti.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Slovenská duša.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Po zvýšení DPH bude horná sadzba dane v Česku o percento nad slovenskou. „Zvýšená sadzba dane z pridanej hodnoty vyvolá nákupnú turistiku v zahraničí. Čechom sa to vyplatí aj napriek nákladom na dopravu,“ hovorí Prokop. Ako ďalej dodáva, predajcovia nechcú ďalší rast cien dovoliť, preto budú nútiť výrobcov, aby im predávali lacnejšie. „Odrazí sa to na kvalite. Za hranice sa nebude jazdiť len za lacným, ale aj kvalitnejším tovarom,“ dodáva.

Podľa Prokopa sú české aj slovenské opatrenia podobné, aj keď v jednom prípade ide o pravicu, v druhom o ľavicu. „Česká vláda nechce riskovať, že bude považovaná za asociálnu, keď zvyšuje len DPH a spotrebné dane. Navrhovaná daň pre bohatých znamená, že si udobruje strednú a nižšiu vrstvu. Na Slovensku vlaňajšou konsolidáciou zanikala stredná vrstva,“ povedal Prokop.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba