Kažimír: Minimálnou ambíciou vlády je deficit 4,6 percenta

Minimálnou ambíciou vlády je udržať deficit na plánovanej úrovni 4,6 percenta, uviedol minister financií Peter Kažimír, ktorý sa v pondelok stretol s eurokomisárom Oli Rehnom a ďalšími predstaviteľmi Európskej únie.

17.04.2012 15:30
Peter Kažimír Foto:
Peter Kažimír
debata (4)

Kažimíra čakala v Bruseli pondelok podľa jeho slov studená sprcha, ale potešili ho trhy, na ktorých Slovensko úspešne predalo 13,5-ročné dlhopisy. Už v jesennej prognóze únia varovala Slovensko, že jej deficit smeruje k 5 percentám HDP, podľa ministra sa na konci vládnutia minulej vlády nič pozitívne v oblasti šetrenia neurobilo.

Rozpočet v tomto roku bude ovplyvnený najmä tým, ako sa podarí vyriešiť situácia v zdravotníctve a v niektorých ďalších oblastiach, povedal.

Podľa Kažimíra stále pretrváva problém s hotovosťou. „Odchádzajúca vláda púšťala v posledných týždňoch fungovania rozpočtu žilou,“ uviedol Kažimír a pripomenul „bozky na rozlúčku“ – odmeny, ktoré bývalá vláda vyplácala.

Ako ďalší dôvod uviedol problémy v dańovej správe, kde zaznamenali nižší výber DPH, na čo podľa ministra nie je dôvod, aj vzhľadom na rast maloobchodných tržieb.

Slovensku zároveň chýbajú aj peniaze z Európskej únie. Približne 330 miliónov eur by malo z Bruselu pritiecť do konca mája, zvyšné peniaze z balíka chýbajúcich 450 miliónov boli zatiaľ pozastavené.

Kažimír nechcel konkretizovať opatrenia, ktorá vláda pripravuje na konsolidáciu rozpočtu, ale uviedol, že v prípade potreby je pripravený škrtať a viazať výdavky.

4 debata chyba