Výroba áut na Slovensku má byť v tomto roku rekordná

Slovensko tento rok očakáva nový rekord vo výrobe osobných automobilov. Podľa odhadu Združenia automobilového priemyslu by z liniek troch automobiliek malo zísť najmenej 780 000 vozidiel.

18.04.2012 13:47
Závod PSA v Trnave Foto:
Závod PSA v Trnave
debata

Minuloročná produkcia stúpla o takmer 14 percent na 639 763 áut, krajina sa tak v tejto kategórii dostala v prepočte na obyvateľa na svetovú špičku, povedal šéf združenia Jozef Uhrík.

„Tých 780 000 vozidiel, to je minimálny variant. Realita bude asi vyššia, teda ďalší rekord,“ uviedol Uhrík k výhľadu na tento rok. Združenie je tak pesimistickejšie ako automobilky, ktoré tohtoročnú produkciu pred časom odhadli na viac ako 900 000 vozidiel. „Som opatrný, poznám úskalia. Uvidíme, aký bude druhý polrok,“ poznamenal Uhrík.

Okrem trhov v Európskej únii, kde sa dopyt po nových automobiloch prepadol v marci najviac od roku 1998, vyvážajú slovenské závody automobiliek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroën aj do ďalších štátov.

„Šťastie našich troch fabrík je, že majú najmodernejšie modely. Po oživení po kríze v rokoch 2008 a 2009 majú luxusné modely veľký úspech na americkom trhu a na trhoch ako Rusko a Čína,“ dodal.

Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov exportne orientovaného slovenského hospodárstva. Na priemyselnej výrobe a exporte krajiny sa toto odvetvie vlani podieľalo zhruba dvomi pätinami. Montážne závody a ich viac ako 250 dodávateľov zamestnávalo vlani takmer 71 500 pracovníkov, čo predstavuje medziročný nárast o viac než dve percentá. V tomto roku združenie počíta s nárastom zamestnanosti v sektore na 74 000 zamestnan­cov.

So zvýšením produkcie počíta tento rok najmä továreň nemeckého Volkswagenu. Tá plánuje zdvojnásobiť výrobu áut na viac ako 400 000 vozidiel, čím by naplnila produkčné kapacity. K montáži športovo-úžitkových vozidiel značiek Volkswagen Touareg, Audi Q7 a časti vozidiel Porsche Cayenne vlani pribudli do výrobného portfólia závodu malé vozidlá Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, ktoré sú postavené na rovnakej platforme.

Zástupcovia slovenského automobilového priemyslu upozornili na nedostatočne vybudovanú cestnú infraštruktúru, ktorá vraj prispieva ku koncentrácii dodávateľov komponentov na západe a severe krajiny. Diaľnicu na východné Slovensko, ktoré sa potýka s vysokou nezamestnanosťou, sa podľa dostupných údajov nepodarí dokončiť ani do roku 2017.

Aj v susednom Česku bola výroba osobných áut vlani rekordnáý. Produkcia vzrástla o 11,44 percenta na 1,195 milióna vozidiel a podľa skorších údajov českého Združenia automobilového priemyslu majú automobilky kapacity na ďalšie zvýšenie produkcie.

debata chyba