Banky sú optimistickejšie, zvýšili odhad rastu slovenskej ekonomiky

Komerčné banky pokračujú v zlepšovaní svojich vyhliadok na tohtoročný hospodársky vývoj na Slovensku.

25.04.2012 12:26
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa aprílového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi totiž zvýšili prognózu tohtoročného hospodárskeho rastu oproti marcu o 0,2 percentu­álneho bodu na 1,4 %. Pre budúci rok naopak predikcie mierne znížili z marcových 2,8 % na 2,7 %.

Podobne ako predchádzajúci mesiac však bankoví analytici pri zvyšovaní odhadov tohtoročného hospodárskeho rastu postupne zvyšujú aj prognózu rastu spotrebiteľských cien. Výhľad harmonizovanej inflácie pre tento rok navýšili o 0,1 percentu­álneho bodu na 2,9 %. Predikciu inflácie meranej národnou metodikou rovnako zrevidovali o 0,1 percentu­álneho bodu nahor na 2,8 %. V budúcom roku by mala harmonizovaná inflácia zrýchliť na 3,1 % a inflácia podľa národnej metodiky na 3 %.

Predpovede bankových analytikov tak napriek miernemu zvýšeniu očakávania hospodárskeho rastu zostávajú pesimistickejšie ako prognózy štátnych a ďalších relevantných inštitúcií. Rezort financií totiž po februárovom znížení prognózy rastu na tento rok na 1,1 % už v marci opäť odhady revidoval nahor na 2,3 %. Centrálna banka aktuálne predpovedá hospodársky rast na úrovni 2,1 %.

debata chyba