V krajinách OECD rástli dane a odvody, na Slovensku výraznejšie

Vlani najvýraznejší rast daní a odvodov v krajinách OECD evidovali daňoví poplatníci v Írsku, Luxembursku, Portugalsku a na Slovensku.

25.04.2012 17:13
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Priemerné daňové a odvodové zaťaženie zamestnancov vlani vzrástlo v 26 z 34 členských krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), pričom najvýraznejší rast evidovali daňoví poplatníci v Írsku, Luxembursku, Portugalsku a na Slovensku.

OECD o tom informovala vo svojej výročnej správe o daňovom zaťažení, ktorú zverejnila v stredu. Vo väčšine krajín celkové daňové zaťaženie vzrástlo skôr kvôli vyšším daniam z príjmu než vyšším príspevkom do systému sociálneho zabezpečenia. Naopak daňové a odvodové zaťaženie zamestnancov najviac kleslo na Novom Zélande a v USA.

Rodiny s dvomi deťmi, ktoré žili iba z jedného zárobku, boli vlani najviac daňovo a odvodovo zaťažené vo Francúzsku (40,3 %), Belgicku (38,6 %) a v Taliansku (38,6 %). Priemer za krajiny OECD predstavuje 25,4 %. OECD toto zaťaženie vyrátala ako rozdiel medzi cenou práce, do ktorej sa zarátavajú aj sociálne odvody odvádzané zamestnávateľom, a čistou mzdou vrátane rôznych štátnych dávok.

1 debata chyba