Vláda chce vrátiť daň z dedičstva a darovania

Pri hľadaní peňazí na zaplátanie diery v hospodárení štátu si nová vláda spomenula aj na dane z dedičstva a darovania.

25.04.2012 20:00 , aktualizované: 26.04.2012 08:00
peniaze, dane, odvody, daň, bankovky, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata (85)

„Hľadáme každé euro. Preto považujem daň z dedičstva za legitímny nástroj,“ vyhlásil minister financií Peter Kažimír (Smer) na návšteve Bruselu. Slovensko totiž musí do roku 2013 znížiť deficit verejných financií pod tri percentá hrubého domáceho produktu, čo znamená priliať do rozpočtu viac ako miliardu eur.

PIANO

 Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Vedia, prečo to robia?
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Obe dane zrušila druhá Dzurindova vláda v rámci daňovej reformy v roku 2004. O rok neskôr bola zrušená aj daň z prevodu a prechodu nehnuteľností. Príjmy z takzvanej trojdane dosahovali ročne vyše 2,5 miliardy korún.

Daň z darovania však priniesla v posledných dvoch rokoch len 153, respektíve 80 miliónov korún a daň z dedičstva ešte o polovicu menej. Tvorili teda len zlomok celkových daňových príjmov štátu a ekonómovia ich kritizovali ako nemorálne a opätovné zdanenie už raz zdaneného majetku.

Kažimír však nechce prípadným zavedením staronových daní zaťažiť bežných ľudí. „Samozrejme, nie pre hladinu majetku v hodnotách nejakých tisícov alebo dokonca možno aj státisícov eur, hovorím o multimiliardároch v slovenských korunách, ktorí si majetok ani neodviezli, ani neodvezú na nejakom fúriku do daňového raja, ale ho proste majú a užívajú si ho,“ vyjadril sa Kažimír. Analytici sa zhodujú, že práve preto by administratívne náklady zavedenia a vyberania takejto dane v konečnom dôsledku prevýšili príjem do štátnej kasy.

„Vytvoriť nejaké administratívne štruktúry vôbec je finančne náročné. A takisto rozdelenie, kto tam patrí a kto nie, kto bude platiť a kto nie. Systém zhltne možno viac, ako to v konečnom dôsledku prinesie peňazí do rozpočtu,“ upozorňuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Podľa ekonóma Vladimíra Baláža zo Slovenskej akadémie vied je možné, že sadzby budú vyššie ako v minulosti. Slovensko podľa jeho slov nie je na to ani zďaleka pripravené.

„Ak by sa to zaviedlo tak, ako je to štandardné vo vyspelých krajinách, že sa to berie ako normálna daň z príjmu, tak to považujem za nehumánnu daň, nehodnú ľavicovej vlády,“ povedal Baláž.

Ľudia podľa neho nemajú byť potrestaní za to, že dedia. „Zdedíte byt a nemáte na zaplatenie dane, tak ten byt skrátka musíte predať. Najhoršie je, že pri dedení bytu by po novom mohol človek zaplatiť nie 19–percentnú, ale Smerom navrhovanú 22– alebo 25–percentnú daň z príjmu, teda daň z luxusu. Zrazu by ste spadli medzi milionárov a ani neviete ako,“ podotkol Vladimír Baláž.

Spomínané dane sú však podľa premiéra Roberta Fica zatiaľ len v štádiu rozhovorov a o prípadných sadzbách je ešte predčasné hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba