Trhy znepokojujú viac grécke než francúzske voľby

Podľa prvých reakcií ekonomických analytikov budú trhy nervóznejšie z výsledkov gréckych volieb než z víťazstva socialistu Françoise Hollanda v prezidentských voľbách vo Francúzsku.

07.05.2012 05:35
fondy, podielový, podielové, burza, akcie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Finančné trhy si zvykajú na Hollandov program na podporu rastu, keďže si získava podporu aj inde v Európe, uviedla agentúra Reuters. Podľa nej ale analytici tvrdia, že Hollande bude musieť rýchlo uistiť investorov o svojich ekonomických plánoch v čase, keď opäť rastú obavy z dlhovej krízy v eurozóne.

Podľa agentúry AFP trhy viac znepokojuje posilnenie extrémistických strán v Grécku ako víťazstvo Hollanda, ktorého ekonomický program investori už vraj nevnímajú ako hrozbu. „Tento týždeň môže byť rizikový, ale väčší vplyv môže mať paradoxne Grécko, než francúzske voľby,“ povedala AFP Valéria Plagnolová z banky Crédit Suisse.

Francúzsko čelí slabému rastu a najväčšej nezamestnanosti od roku 1999 a komplikujú to vysoké štátne výdavky, napísala Reuters a pripomenula nedávnu stratu najvyššieho hodnotenia od ratingovej agentúry Standard & Poor. Na druhú stranu sa náklady na financovanie štátneho dlhu medzi dvomi kolami prezidentských volieb nezvýšili. Podľa Reuters ale „trhy a ratingové agentúry čakajú, aby ich (Hollande) presvedčil o tom, že bude znižovať rozpočtový deficit“.

„Hollande zrejme nechce spochybniť európsky fiškálny pakt, ale skôr k nemu pridať rastovú dimenziu. V tomto ohľade už nie je v Európe sám a to by malo trhy skôr upokojovať,“ povedala Plagnolová. Podľa Laurence Boonea, šéf ekonóma banky BofA-Merrill Lynch, zmena prezidenta vo Francúzsku neznepokojuje, pretože „investori očakávajú umiernenú sociálnu politiku“.

Reuters cituje Davida Thebaulta z maklérskej firmy Global Equitis v Paríži, podľa ktorého „môže trvať asi týždeň, než trhy vstrebú výsledky francúzskych volieb“. „Ale v strednodobom výhľade to posilňuje nádej na novú dynamiku v Európe, ktorá by sa zameriavala na rastové opatrenia, nielen na škrty“.

„Výsledok volieb vo Francúzsku aj v Grécku je výrazom odporu proti postoju Nemecka v tejto dlhovej kríze. Ľudia hovoria, že už bolo dosť úspor,“ povedal Thebault.

„Myslím si, že reakcia trhov bude dosť mierna. Správy z Grécka môžu byť v krátkodobom horizonte dôležitejšie ako správy z Paríža,“ uviedol ekonóm Deutsche Bank Gilles Moec. "Všetci v Hollandovom okolí pracujú na tom, aby upokojili akékoľvek obavy týkajúce sa Nemecka a to je dôležité, pretože o to v najbližších dňoch pôjde. Hollande sa v posledných týždňoch vo svojom stanovisku na opätovné prerokovanie rozpočtového paktu posunul do tej miery, že to môže byť uskutočniteľné, "povedal Moec.

Hollande chce presadiť rozšírenie európskeho fiškálneho paktu o opatrenia na podporu rastu. Rovnako tak chce vydávanie európskych dlhopisov určených na konkrétne projekty infraštruktúry.

V kampani prisľúbil vyrovnať francúzsky rozpočet do roku 2017, súčasne ale sľuboval rastové opatrenia. Rovnako tak chce výrazne zvýšiť dane z najvyšších príjmov.

2 debata chyba