Buffett: Európa bude ešte dlho v problémoch, ale vyrieši ich

Európa sa svojich súčasných problémov ešte dlho nezbaví, nakoniec ich ale vyrieši. V obsiahlom rozhovore vo finančnej televízii CNBC to povedal americký investor a jeden z najbohatších ľudí sveta Warren Buffett.

07.05.2012 18:31
debata (7)

Prepad, ktorý po voľbách vo Francúzsku a Grécku teraz zaznamenávajú svetové akciové trhy, Buffettova spoločnosť Berkshire Hathaway využíva na nákup.

„Myslím si, že akcie sú teraz v dlhodobom výhľade veľmi atraktívne,“ povedal Buffett. Priznal ale, že nemá tušenie, akým smerom sa akcie vydajú v nadchádzajúcich týždňoch. Zdôraznil svoje dlhoročné pravidlo, že nie je dobré akcie predávať na základe každodenných titulkov v médiách.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Spoločnosť Berkshire Hathaway začala v minulých dňoch nakupovať akcie dvoch významných amerických firiem a v nákupoch bude pokračovať aj v pondelok, keď ceny ešte klesnú, povedal Buffett. Ako obvykle, názvy podnikov nepovedal, uviedol však, že Berkshire Hathaway ich v portfóliu už má.

Buffett povedal, že výsledky parlamentných volieb v Grécku a prezidentských volieb vo Francúzsku ho neprekvapujú. Podľa neho sa tým len potvrdzuje, ako ťažké je riadiť skupinu 17 rôznych krajín a prinútiť ich zástupcov k zhode v kľúčových otázkach. Predovšetkým v situácii, keď lídri žiadajú voličov, aby súhlasili s ďalšími úsporami a výdavkovými škrtmi.

„Je to obrovský trh, ktorý porastie,“ podotkol Buffett s tým, že súčasné problémy Európu nezničia. Časť analytikov si myslí, že Grécko je na ceste z eurozóny, Buffett ale svoj názor na túto otázku nepovedal.

V rozhodujúcom druhom kole prezidentských volieb vo Francúzsku v nedeľu vyhral socialista François Hollande, ktorý u voličov zabodoval vďaka sľubom o zvyšovaní vládnych výdavkov a daní. Porazil tak doterajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý je zástancom úsporného kurzu. V Grécku potom voliči výrazne znížili podporu vládnych proevropských strán, ktoré nezískali väčšinu potrebnú na vytvorenie novej vlády. Ohrozená je teda politika, ktorá zatiaľ Grécko chránila pred úplným bankrotom a odchodom z eurozóny.

Po inej ceste ako Európa idú teraz podľa Buffetta Spojené štáty. Tie už problém so svojimi bankami dávno uchopili a z veľkej časti vyriešili. Vďaka tomu sa teraz stav americkej ekonomiky môže naďalej zlepšovať. Bude to ale zrejme pozvoľný proces, a potrvá tak dlho, kým sa k rastu nevráti aj trh nehnuteľností na bývanie.

Buffett sa vyjadril aj k cenám zlata a k verejnej ponuke (IPO) akcií spoločnosti Facebook. Buffett povedal, že zlato je neproduktívne aktívum a že v dlhodobom horizonte bude prípadný rast jeho ceny prekonaný rastom cien akcií. Výhodnejší ako zlato by podľa neho dlhodobo mohol byť aj nákup poľnohospodár­skej pôdy.

Akciám Facebooku, ktoré sú teraz horúcim témou, sa Buffett chce vyhnúť. Už skôr povedal, že nákup akcií v rámci IPO je takmer vždy zlou investíciou, pretože pred samotnou ponukou akcie dostávajú zo strany upisovateľov takú masívnu podporu, že eufória neskôr takmer vždy opadne a s ňou klesne aj cena akcií. Akcie firiem ako je Facebook či Google je vraj dosť ťažké správne oceniť, vzhľadom k povahe ich činnosti.

7 debata chyba