Levočskú diaľnicu postavia Francúzi

Vyše deväťkilometrovú diaľnicu pri Levoči, medzi Jánovcami a Jablonovom, postaví stavebná firma Eurovia SK. Diaľničiari po vyše polročnom naťahovaní tendra podpísali s Euroviou zmluvu tento týždeň v pondelok, štvorprúdovka bude stáť 126 miliónov eur. Štát mohol dať za výstavbu zhruba o šesť miliónov eur menej, ak by sa dohodol s považskobystrickou firmou Hant BA DS.

11.05.2012 06:28
Severná D1, diaľnica Foto:
Výstavba druhého úseku D1 Jánovce – Jablonov bude financovaná zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu.
debata (15)

Národná diaľničná spoločnosť ponuku Hantu pre spornú ruskú referenciu vylúčila, čo vedenie Hantu namietalo. Úrad pre verejné obstarávanie však dal za pravdu štátu. Následne Krajský súd v Bratislave na návrh Hantu tiež v pondelok rozhodol o odklade vykonateľnosti spomínaného rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie. Podpísaná zmluva o výstavbe diaľnice tak nakoniec nemusí byť platná a Hant sa chystá vo veci podniknúť právne kroky.

Stavbári z Eurovie napriek tomu nadšenie z priklepnutia zákazky neskrývajú. „Som veľmi rád, že po mnohých dobrých skúsenostiach na slovenských diaľniciach môžeme pracovať aj na úseku pri Levoči. Celá naša spoločnosť je pripravená zrealizovať dielo v stanovenom termíne. Navyše som plne presvedčený o tom, že sme schopní nový úsek postaviť za vysúťaženú cenu,“ uviedol pri príležitosti podpísania zmluvy šéf skupiny Eurovia Martin Borovka.

Suma, za ktorú sa má levočská autostráda postaviť predstavuje 47 percent štátom predpokladanej ceny 270 miliónov eur. Výstavba druhého úseku D1 Jánovce – Jablonov bude financovaná zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Podmienkou využitia eurofondov je, aby diaľnica bola dokončená do konca roka 2015. Francúzi sa zaviazali, že predmetnú diaľnicu postavia za 1 125 dní, teda niečo vyše troch rokov.

Druhý úsek diaľnice medzi Jánovcami a Jablonovom sa začína z južnej strany Levoče, kde sa vybuduje rovnomenná križovatka, do ktorej vyústi aj diaľničný privádzač Levoča. Pod úpätím vrchu Šibenik pôjde diaľnica do 635–metrového dvojrúrového tunela s rovnakým názvom. Úsek končí pri Spišskom Podhradí napojením na úsek D1 Jablonov – Studenec. Po prvom úseku pri Levoči, ktorý už stavia Váhostav, prejdú prvé autá v roku 2014.

V tom istom roku by takisto Váhostav mal dokončiť 17–kilometrovú diaľnicu medzi Dubnou Skalou a Turanmi. Na tomto úseku v súčasnosti pokračuje prekládka inžinierskych sietí, odhumusovanie a sanácia podložia cestných objektov. Bežia práce na zemnom telese privádzača Martin, archeologický prieskum, budovanie prístupových ciest a zakladanie mostných objektov.

V roku 2014 by mala byť realitou aj 11–kilometrová diaľnica Fričovce – Svinia, ktorú má pod taktovkou Doprastav. Koncom roka 2015 sa má dostavať úsek D1 Hubová – Ivachnová. O dva roky neskôr je v pláne tunel Višňové pri Žiline. Stále otáznym zostáva časť D1 medzi Turanmi a Hubovou, kde sa ešte pre spory s Európskou komisiou nestanovil konkrétny termín začatia výstavby.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba