Krugman: Euro môže skončiť, stačí na to pár mesiacov

Euro môže podľa držiteľa Nobelovej ceny za ekonómiu Paula Krugmana skončiť počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov. Krugman to píše vo svojom pravidelnom blogu na serveri denníka The New York Times.

14.05.2012 09:26
Euro, peniaze, meter, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Koniec jednotnej európskej meny by sa podľa ekonóma, ktorý často kritizuje Európu za politiku úsporných opatrení, mohol odohrať v štyroch bodoch a odštartovalo by ho vystúpenie Grécka z eurozóny. Podľa Krugmana by sa tak „veľmi pravdepodobne“ mohlo stať už na budúci mesiac, teda v júni. Grécke strany sa po voľbách snažia zostaviť fungujúcu vládu, ale zatiaľ sa im to nedarí. To môže ohroziť čerpanie medzinárodnej pomoci, ktorú krajina nutne potrebuje.

Po návrate Grécka k národnej mene drachme by podľa amerického ekonóma nasledoval obrovský odliv peňazí z talianskych a španielskych bánk, pretože sporitelia by sa snažili presunúť svoje úspory do Nemecka. Na takýto vývoj by obe krajiny možno odpovedali zákazom prevodu vkladov za hranice a obmedzením objemu jednotlivých výberov.

Blížiaci sa kolaps talianskych a španielskych bánk by podľa Krugmana pravdepodobne viedol k obrovskému odlivu peňazí z Európskej centrálnej banky, ktoré by mali problematické finančné ústavy zachrániť.

Takýto vývoj by postavil najväčšiu ekonomiku eurozóny, teda Nemecko, pred zložitú voľbu. Nemci by sa tak museli napríklad zmieriť so zárukami za španielsky dlh, ktoré by mohli „zlacniť“ ceny španielskych dlhopisov, a museli by tiež prijať vyššiu infláciu.

Ak by Nemecko taký scenár odmietlo, európska jednotná mena by po desiatich rokoch od zavedenia do obehu skončila. „Hovoríme o mesiacoch, nie o rokoch, keď by sa toto odohralo,“ uviedol Krugman.

7 debata chyba