Ropa Brent po dlhom čase stála menej ako 100 dolárov

Ceny ropy na svetových trhoch v piatok pokračovali v poklese a barel severomorskej ropy Brent sa prvýkrát od vlaňajšieho októbra dostal pod hranicu 100 dolárov.

01.06.2012 13:01
ropa Foto:
Ilustračné foto
debata

Za poklesom sú predovšetkým obavy z ďalšieho zhoršenia európskej dlhovej krízy a horšie hospodárske údaje z Číny. Hospodársky útlm by mohol ešte viac znížiť dopyt po surovinách.

V piatok krátko po 11:00 h sa najbližší termínovaný kontrakt na ropu Brent predával za zhruba 99,60 USD, čo bol oproti predchádzajúcemu záveru v New Yorku pokles o viac než dve percentá. Neskôr sa ale cena nad 100 dolárov vrátila. Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa znížila na zhruba 85 dolárov.

Štatistika z Číny ukázala, že aktivita v tamojšom priemysle podľa oficiálneho indexu nákupných manažérov prudko ochladla a drží sa len tesne nad hranicou 50 bodov. Tá je predelom medzi poklesom a rastom. Podobný index, ktorý zostavuje banka HSBC, pritom zostáva pod 50 bodmi. Pokles je hlbší, než sa na trhu očakávalo.

„Na trhu s ropou je to ďalší dôvod predávať,“ poznamenal šéf investičnej spoločnosti Ritterbusch & Associates Jim Ritterbusch. Pripomenul tiež, že Peking zatiaľ nie je ochotný ekonomiku výrazne podporiť, ako sa očakávalo. V minulých dňoch síce čiastkové opatrenia oznámil, ide ale o menšiu pomoc, z ktorej bude mať prospech len pár sektorov.

Cena ropy sa kvôli problémom v eurozóne a známkam spomalenie rastu v Číne aj v USA znižuje už dlhšiu dobu. Brent teda za máj zlacnel o viac ako 14 percent, čo je najhlbší mesačný prepad od roku 2008. V tomto roku však už cena Brentu kvôli napätiu medzi Iránom a Západom stúpla až na 127 dolárov za barel a bola 20 dolárov od rekordného maxima z leta 2008.

Znižovanie cien ropy sa priaznivo prejavilo aj na slovenských čerpacích staniciach, kde ceny klesli viackrát za sebou. Priemerná cena benzínu Natural 95 podľa Štatistického úradu SR bola koncom mája na úrovni 1,559 eura za liter a liter nafty sa predával za priemernú cenu 1,429 eura.

debata chyba