Cena ropy sa nespamätala, Brent klesol na 97 USD

Svetové ceny ropy začali týždeň ďalším prepadom na nové viacmesačné minimá a severomorská ropa Brent po piatkovom páde pod hranicu 100 dolárov zostúpila v Ázii na 97 dolárov za barel. Je tak najnižšie od začiatku minulého roka. Ropný trh zostáva pod vplyvom piatkových nepriaznivých údajov z USA a Číny.

04.06.2012 09:34
Ropa, plyn, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Cena Brent v 6:43 SELČ klesla oproti piatku o 1,37 dolára na 97,06 dolára za barel, čo je nové minimum od januára 2011. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase zlacnela o takmer dolár a pol na 81,80 dolára a zostúpila až na 81,59 USD, čo je minimum od vlaňajšieho októbra. V piatok ceny oboch druhov ropy stratili viac ako tri doláre a za celý máj zaznamenali najhlbší pokles od decembra 2008.

Piatkové údaje ukázali výrazný pokles tvorby pracovných miest v americkej ekonomike a prvý vzostup miery nezamestnanosti za takmer rok. K obavám z oslabenia dopytu po energii prispeli aj štatistiky z Číny, podľa ktorých aktivita v tamojšom spracovateľskom priemysle v máji prudko ochladla.

„Trh spracoval všetky zlé údaje z minulého týždňa,“ povedal agentúre Reuters Tony Nunan z japonskej obchodnej spoločnosti Mitsubishi Corp. Podľa neho sa po ľahkom prelomení silnej psychologickej hranice 100 dolárov v prípade Brentu sa môže prepad cien ropy v rámci globálneho výpredaja rizikových aktív ešte zrýchliť.

Ceny ropy sa kvôli eskalujícím problémom v eurozóne a známkam spomalenia rastu v Číne aj v USA znižujú už niekoľko mesiacov a máj bol doterajším vyvrcholením tohto trendu. Na začiatku roka pritom cena Brentu kvôli napätiu medzi Iránom a západom vystúpila až na zhruba 127 dolárov.

1 debata chyba