Moody's: Španielsku nebude pomoc stačiť

Zvyšuje sa riziko, že Španielsku nebude stačiť sľúbená medzinárodná pomoc španielskym bankám a že krajina bude žiadať v najbližších mesiacoch a rokoch o ďalšiu pomoc.

14.06.2012 06:11
Euro, peniaze, kôš, kríza Foto:
Euro, peniaze, kôš, kríza
debata (3)

Uviedla to ratingová agentúra Moody's Investors Service, ktorá v stredu znížila rating Španielska z A3 na Baa3, čo je jej najnižšie hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny.

„Žiadosť o pomoc nevnímame ako znak sily, ale ako znak slabosti,“ zdôraznila londýnska analytička medzinárodnej ratingovej spoločnosti Moody's Kathrin Muehlbronnerová.

Španielsko v sobotu oznámilo, že požiada eurozónu o pomoc pre svoje banky. Eurozóna potom uviedla, že je pripravená poskytnúť krajine až 100 miliárd eur. Agentúra Moody's ešte pred ponukou pomôcť uviedla, že posudzuje vplyvy pomoci pre Španielsko a je pripravená urobiť zmenu ratingu, ktorá by odrážala prípadné riziká pre veriteľov španielskej vlády.

Španielske banky sú zaťažené obrovským a rastúcim objemom nedobytných úverov do nehnuteľností z doby realitného boomu, ktorý skončil na konci minulého desaťročia krachom.

3 debata chyba