Palivá pre autá čoskoro začnú opäť lacnieť

Motoristov opäť čakajú dobré správy. Ceny benzínu i nafty začnú v dohľadnom čase klesať.

23.06.2012 20:00
Palivá, benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Ropa i ropné produkty na medzinárodných trhoch totiž výrazne lacnejú, čo sa prejaví aj na pumpách. Cena najpoužívanejšieho benzínu Natural 95 by sa postupne mala dostať pod hranicu 1,5 eura a liter nafty sa priblíži k 1,3-eurovej cene.

V súčasnosti platné vysoké ceny na slovenských čerpacích staniciach totiž znižujú predaj slovenských palív a opäť tak rastie palivová turistika do okolitých štátov. Podľa údajov Štatistického úradu sa na Slovensku predáva benzín za 1,54 eura, čo je spomedzi okolitých štátov jednoznačne najvyššia úroveň. Nafta je drahšia iba v Maďarsku.

Napríklad na značkovej pumpe neďaleko slovensko-rakúskych hraníc predávali vo štvrtok 95-oktánový benzín za 1,37 eura, nafta bola lacnejšia o sedem centov. Informácie Európskej komisie hovoria, že najlacnejšie palivá v regióne nakupujú motoristi v Poľsku. Za liter benzínu tam platili 1,35 eura a naftu nakupovali za 1,32 eura.

Slovenskí pumpári však na zmeny cien komodít na medzinárodných trhoch reagujú s väčším oneskorením, preto výraznejšie zlacňovanie palív doteraz nenastalo. Analytik ČSOB Marek Gábriš však očakáva, že ceny klesnú už čoskoro.

„Ak nenastane prudké zdraženie ropy na medzinárodných trhoch alebo sa významne nezvýšia spotrebné dane či DPH, môžeme sa tešiť na pokles cien pohonných hmôt,“ predpokladá.

Benzín je totiž v porovnaní so začiatkom roka drahší o 6,1 percenta a cena nafty je vyššia o 1,1 percenta, čo je v kontraste s prepadom ceny ropy o 15 percent alebo znížením ceny nafty na medzinárodných trhoch zhruba o osem percent.

Podľa ďalšieho analytika stojí za zlacňovaním surovín na medzinárodných trhoch pokles spotreby vo svete a rast ťažby ropy. „Saudská Arábia zvyšuje kapacitu produkcie, Irak, Rusko a Líbya zvyšujú export, Irán a Venezuela chcú tiež predať viac ropy. Rezervy a zásoby ropy v spotrebných krajinách vzrástli a ešte ďalšia ropa je v tankeroch,“ vypočítava Tomáš Plavec zo spoločnosti Trim Broker a dodáva, že ropný kartel OPEC na nedávnom zasadnutí neznížil ťažbu. Tento krok by pokles cien zastavil.

Dôvodom poklesu na ropnom trhu sú aj informácie o vývoji hospodárstva USA, Európy aj Číny, ktoré naznačujú oslabovanie svetovej ekonomiky, a tým aj znižujú dopyt po rope.

Všetky tieto faktory spôsobili pokles ceny barelu (159 litrov) ropy Brent. V piatok ráno sa predával za menej ako 89 amerických dolárov, čo znamená prepad na 18-mesačné minimum. Neskôr cena postupne stúpala a podvečer sa pohybovala okolo 90,5 dolára. V porovnaní s polovicou marca tohto roku je však nižšia približne o 34 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba