Španielsko chce znížiť sekeru o 65 miliárd eur, aj zvýšením DPH

Španielsky premiér Mariano Rajoy v stredu oznámil novú sériu zvýšenia daní a škrtov vo výdavkoch, vďaka ktorým by sa mal rozpočtový deficit do konca roku 2014 znížiť o 65 miliárd eur.

11.07.2012 13:50
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata

Madrid chce výrazným prehĺbením úspor vyhovieť požiadavkám Európskej únie, ktorá je za to ochotná poskytnúť rozsiahlu pomoc ohrozeným španielskym bankám.

Rajoy v parlamente navrhol zvýšiť základnú sadzbu dane z pridanej hodnoty o tri percentuálne body na 21 percent a sadzbu DPH na verejnú dopravu, spracované potraviny a reštauračné a hotelové služby o dva body na desať percent. Znížiť sa majú príspevky v nezamestnanosti, platy a odmeny štátnych zamestnancov aj dotácie po politické strany a odbory.

„Tieto opatrenia nie sú nič príjemné, sú ale nevyhnutné. Naše verejné výdavky prevyšujú príjmy o desiatky miliárd eur,“ povedal Rajoy. Jeho vláda pôvodne naplánovala na tento rok úspory 48 miliárd eur a podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, koľko z dnešného celkového údaju pripadá na nové kroky.

Premiér oznámil aj nové nepriame dane z energie a zrušenie nedávno zavedených daňových úľav pre majiteľov domov. Načrtol plány privatizácie letísk, železníc a prístavov a zrušenie niektorých štátnych podnikov a reformy mestských zastupiteľstiev.

Rajoy sa v súlade s predvolebnými sľubmi nedotkol dôchodkov a povedal, že daňová záťaž sa bude presúvať od priameho zdanenia práce a príjmov k nepriamemu zdaneniu spotreby. K tomu, že porušuje predvolebný sľub nezvyšovať DPH, Rajoy povedal, že iná možnosť nebola.

„Nachádzame sa v kľúčovej dobe, ktorá určí budúcnosť našich rodín, našej mládeže, sociálneho zabezpečenia a všetkých našich nádejí,“ povedal Rajoy za posmeškov a bučania socialistickej opozície. „To je realita. Musíme sa z toho dostať a musíme to urobiť čo najskôr,“ dodal.

debata chyba