Briti žiadajú vyšetrovanie, či trhy nemanipulujú s cenou benzínu

Motoristi možno platia za benzín viac, než je potrebné. Znovu sa totiž objavujú špekulácie, že banky a obchodníci môžu manipulovať s cenou ropy, a ovplyvňovať tak ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach.

16.07.2012 09:12
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Britský denník The Telegraph napísal, že politici a niektoré záujmové skupiny vyzvali vládu, aby vyšetrovanie manipulácie s úrokovou sadzbou Libor rozšírila o vyšetrovanie manipulácie s cenami ropy.

Denník sa odvoláva na správu G20, ktorá uvádza, že trh s ropou je doširoka otvorený „manipulácii a skresľovaniu“. Obchodníci v bankách, rovnako ako ropné spoločnosti či hedgeové fondy, majú podľa správy dôvod skresľovať trh a je pravdepodobné, že sa pokúšajú hlásiť nepravdivé ceny.

Politici a niektoré záujmové skupiny podľa denníka varujú, že snaha o manipuláciu s cenami ropy ovplyvní aj cenu, ktorú vodiči platia na čerpacích staniciach za benzín. V Británii pritom začiatkom tohto roka cena jedného litra bezolovnatého benzínu vystúpila na rekordných 137 pencí (približne 1,75 eura).

Člen britského parlamentu Robert Halfon povedal, že „centrálna banka sa na túto záležitosť musí okamžite pozrieť“. Halfon viedol skupinu približne sto ďalších britských zákonodarcov, ktorí už skôr vyzvali na zabezpečenie nižších cien pohonných hmôt.

„Chceme vedieť, či sa s cenami ropy manipuluje podobne, ako so sadzbou Libor. Má to vplyv na milióny ľudí v celej krajine, ktorým nie je ľahostajné, koľko zaplatia za benzín,“ povedal Halfon, ktorého denník cituje. Čerpacie stanice totiž ceny ropy bežne používajú ako vodidlo pre stanovovanie cien pohonných hmôt.

Priemerné referenčné ceny ropy sa počítajú na základe dát, ktoré poskytujú obchodné firmy. To sú banky, hedgeové fondy, ale aj samotné energetické spoločnosti. Podobne ako v prípade sadzieb Libor je tento trh neregulovaný, čo znamená, že všetci účastníci sa spoliehajú na to, že firmy, ktoré dáta poskytujú, konajú čestne.

Škandál okolo manipulácie s medzibankovou sadzbou Libor sa objavil už skôr a znovu na povrch vyplával koncom júna. Vyšlo totiž najavo, že britská banka Barclays v tejto súvislosti zaplatila úradom vo Veľkej Británii a v USA pokutu takmer 450 miliónov dolárov. Rezignáciu kvôli tomu oznámil predseda správnej rady banky Marcus Agius, rovnako ako výkonný riaditeľ Bob Diamond.

Libor, plným názvom Londýnska medzibanková ponuková sadzba, je priemernou úrokovou sadzbou, ktorú si na základe svojich odhadov stanovujú vybrané banky v Londýne. Tie dohodnutou sadzbou vyjadrujú svoj názor na to, za akú sadzbu si budú požičiavať od iných bánk. Odhady teda odrážajú celkovú situáciu na trhu.

Od sadzieb Libor sa odvodzujú úrokové sadzby úverov, s ktorými pracujú trhy finančných derivátov aj hypoték. Veľkosť trhu sa pohybuje okolo 360 biliónov dolárov a týka sa transakcií na celom svete.

6 debata chyba