Účet za euro? Naše náklady sú vyššie, sťažujú sa banky

Cena základného bankového produktu je podľa výkonného riaditeľa Slovenskej bankovej asociácie Ladislava Unčovského hlboko pod nákladmi bánk a podľa neho sa môže stať, že na zavedenie tohto produktu budú banky doplácať.

19.07.2012 14:41
Mena, peniaze, euro, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

„S cenou sme nesúhlasili,“ povedal v rámci rokovania finančného výboru Unčovský. Výška poplatku za základný bankový produkt by mala byť najviac jedno euro mesačne. „Ak dostane produkt patričnú publicitu, nie je dôvod, aby ho ľudia nevyužívali a aby nebol oň záujem,“ uviedol na výbore minister financií Peter Kažimír.

Základný bankový produkt tu už bol pred dvoma rokmi, no nebol oň veľký záujem. Zriadilo si ho totiž len päť ľudí a neskôr ho preto aj zrušili. Dôvodom bolo aj to, že nebola jasne definovaná cena, ktorá sa vtedy hýbala od necelých troch eur až do výšky zhruba deväť eur. Pozitívom tohto nového návrhu je podľa Kažimíra to, že tentokrát je už nacenený pevnou sumou. Pred tým nechali na bankách, aby si produkt nacenili sami a spoliehali sa na to, že využijú konkurenčný boj.

Pred dvoma rokmi banky podľa Kažimíra bojkotovali základný bankový produkt cenotvorbou. „Pamätám si vtedy hysterickú reakciu bánk,“ skonštatoval Kažimír. Teraz by podľa neho niečo také už nemalo nastať, keďže stanovili cenu produktu.

„Mohli by ho bojkotovať, že by poskytovali ešte lacnejšie služby vo svojich balíkoch, čo by sme samozrejme aj privítali,“ povedal Kažimír. Ďalšia možnosť, ktorá sa podľa neho naskytuje, je, že môžu tento základný produkt klientom zatajovať a neodporúčať. „Verím však, že k tomu nedôjde,“ uviedol Kažimír. Tento produkt by sa mohol podľa neho týkať zhruba 200 tisíc ľudí, ktorí v súčasnosti ešte nemajú zriadený žiadny účet, avšak musia spĺňať aj ostatné podmienky.

Základný bankový balíček budú môcť zrejme využívať iba tí najchudobnejší. Podľa podmienok bude mať totiž nárok na takýto produkt len spotrebiteľ, ktorého príjem nebude vyšší ako minimálna mzda. Ak by sa pritom časom jeho príjmy zvýšili, banky budú mať zrejme možnosť takémuto klientovi základný bankový produkt zrušiť. Postačovať bude, ak suma platobných operácií klienta počas kalendárneho roka prekročí 14-násobok minimálnej mzdy.

Okrem toho v čase žiadosti o základný bankový produkt nebude môcť mať klient v banke zriadený účet a podľa návrhu sa má obmedziť takémuto klientovi aj možnosť využívať ďalšie bankové produkty po tom, čo mu bude základný bankový produkt priznaný. Nebude si totiž môcť zriadiť vkladový účet, vkladnú knižku ani ďalší bežný účet.

33 debata chyba