V balíku pomoci farmárom je aj červená nafta

Vláda je pripravená pomôcť poľnohospodárom, ktorých extrémne sucho pripravilo o väčšinu úrody a vohnalo ich do existenčných problémov.

22.08.2012 14:52
kombajn, pôda, obilie, žatva, družstvo Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Spomedzi siedmich opatrení v sume 70 miliónov eur bol neistý osud desaťmiliónovej úľavy na spotrebnej dani za naftu. Hoci ide len o jednu sedminu z podporných opatrení, farmári sa najviac dožadovali práve zlacnenej nafty.

Na stredajšom mimoriadnom rokovaní vlády v Nových Sadoch – epicentre suchom najviac postihnutých poľnohospodárov na juhozápade Slovenska – sa rozhodlo, že minister financií oželie na budúci rok desať miliónov eur. Takúto sumu by mala predstavovať štátna pomoc na úhradu časti spotrebnej dane z minerálnych olejov – nafty.

"Zabezpečíme 30 miliónov eur, z ktorých budú môcť poľnohospodárske podniky čerpať výhodné úvery s úrokovou sadzbou pol percenta na založenie novej úrody. Ďalej sme rozhodli o tom, že sa vrátime k inštitútu takzvanej červenej nafty; chceme použiť mechanizmus, ktorý sa osvedčil v Českej republike , "povedal v stredu podľa ČTK predseda vlády Robert Fico.

Kým minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek sa vehementne dožadoval lacnejšej nafty pre farmárov, rezort ministerstva financií pôvodne nevidel priestor na takéto opatrenie. „Opätovné zavedenie daňovo zvýhodnenej červenej nafty by predstavovalo negatívne dopady na štátny rozpočet,“ odkázal poľnohospodárom hovorca ministra financií Radko Kuruc.

„Kvitujeme snahu vlády pomôcť nám, ale treba si uvedomiť, že niektoré veľkoryso vyzerajúce opatrenia sú pre časť poľnohospodárskych podnikov jednoducho nedostupné,“ hovorí podpredseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Nitre Ivan Oravec.

Napríklad o zvýhodnené pôžičky v celkovom objeme 30 miliónov eur budú môcť požiadať len malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú nie viac ako 50 pracovníkov. Veľké družstvá s farmami hovädzieho dobytka a ošípaných však zamestnávajú spravidla viac ako sto ľudí a podľa pravidiel Európskej únie nemajú nárok na lacné úvery len s polpercentným úrokom.

PD Devio Nové Sady, ktoré zamestnáva 170 ľudí, preto musí hľadať záchranu v komerčnom úvere, ktorý je podstatne drahší. „Zobrali sme historicky najnižšiu úrodu a bojujeme o svoju budúcnosť. Očakávali sme, že vláda oddiali splátky nájomného Slovenskému pozemkovému fondu o rok, namiesto toho sa chystá odloženie splátky nájomného len o 45 dní. Je to lepšie ako nič, ale o to viac potrebujeme úľavu na spotrebnej dani z minerálnych olejov,“ žiada Ivan Oravec.

Slovensko má inú štruktúru poľnohospodárskych podnikov ako na rodinných farmách založené poľnohospodárstvo v starých členských krajinách. Oravec pripomína, že v suchom postihnutom nitrianskom regióne veľké poľnohospodárske podniky obhospodarujú 50 percent pôdy a chovajú 60 percent hospodárskych zvierat.

„Podstatou problému červenej nafty je to, či sa na Slovensku živočíšna výroba zachová alebo nie, či budeme konzumovať slovenské alebo zahraničné mlieko, jogurty, syry a mäso,“ podotýka podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Alexander Pastorek. Ak sa zrúti živočíšna výroba, v poľnohospodárstve sa podľa Pastoreka stratí 10–tisíc pracovných miest. Títo ľudia sa len ťažko uplatnia v iných odvetviach ekonomiky.

V PD Devio Nové Sady sa na živočíšnu výrobu viaže až 120 zo 170 pracovných miest. „Nemáme nárok na zvýhodnené pôžičky, nie sme ani podnik, ktorý je schopný zamestnať nových ľudí, zato potrebujeme stabilizovať súčasné pracovné miesta. Ak vláda schváli červenú naftu, pomôže nám ich udržať,“ povedal Ivan Oravec.

Oravec aj Pastorek spolu s ďalšími predstaviteľmi poľnohospodárskej samosprávy sú pozvaní na rokovanie vlády k bodu o štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo. Môžu vyložiť svoje argumenty, ale napokon rozhodnú ministri. Rozhodujúci bude postoj premiéra – pri júlovom stretnutí s poľnohospodármi bol ústretový, ale vidí aj obmedzené možnosti šetriacej štátnej pokladnice.

6 debata chyba