Politika voči farmárom sa od základov mení

Poľnohospodári dostávali od štátu z roka na rok menej peňazí, čo sa prejavovalo na klesajúcom podiele slovenských potravín na pultoch. Obrat nastal v stredu, keď vláda na výjazde v Nových Sadoch schválila pomoc pre suchom zasiahnutých farmárov v sume 70 miliónov eur.

23.08.2012 12:00
Žatva, obilie, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Najviac si roľníci sľubujú od návratu daňovej úľavy na naftu, ktorú zrušil minulý kabinet. Na budúci rok tak poľnohospodári budú za liter nafty odvádzať na dani o 15,38 centa menej. Štát podpora vyjde na 10 miliónov eur. Suma sa ako prvá vyčleňuje z vládnych priorít, kde sa ministerstvá uchádzajú o voľných asi 300 miliónov eur. Peniaze na míňanie kabinet získa po plánovanom zvýšení viacerých daní, ktorými sa zaplatia nielen priority, ale aj diera v rozpočte. Daň na naftu farmárom klesne napriek nesúhlasu ministra financií.

„Zrušenie červenej nafty za vlády Ivety Radičovej spôsobilo poľnohospodárom výpadok v rozsahu 23 miliónov eur, teraz im jednorazovo dávame cez daňovú úľavu na spotrebnej dani desať miliónov eur, teda zhruba 45 percent,“ uviedol premiér Robert Fico a dodal, že jeho prvá i terajšia vláda mali vždy bližšie k poľnohospodárom ako pravicové vlády.

Expremiérka tvrdí, že červená nafta bola podľa nej artikel, s ktorým sa kšeftovalo. „Boli tam obrovské finančné úniky,“ reagovala s tým, že po konzultáciách s poľnohospodármi uprednostnila jej vláda priamu finančnú podporu pred dotáciou nafty. Poľnohospodári však Radičovej slová odmietajú.

„To, čo hovorí Iveta Radičová, nie je pravda,“ reagoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. „My sme chceli, aby sa červená nafta zachovala, majú ju všetky okolité štáty a získavali oproti nám konkurenčnú výhodu vo výrobe potravín,“ vysvetľuje Semančík. Odmietol šafárenie s červenou naftou, hoci pripustil, že na sto percent sa nič nedá zabezpečiť. A na margo priamych dotácií podotkol: „Čože nám ponúkla expremiérka? Však nám nič neponúkla.“

Fico dočasnú podporu na budúci rok, ktorú schválila vláda, označil za politicky správnu a v danej situácii nevyhnutnú. Keby sa situácia mala zopakovať o rok, vyhlásil, že opäť bude hľadať spôsoby, ako poľnohospodárom pomôcť. Pravicové vlády sa podľa premiéra držali filozofie, že „potravín je v Európe dosť a dajú sa nakúpiť. My však za poľnohospodárstvom vidíme nielen výrobu potravín, ale aj rozvoj vidieka, zamestnanosť obyvateľstva a obrovské množstvo aktivít,“ povedal premiér.

Nebyť štátnej pomoci, poľnohospodári, ktorým sucho zdecimovalo úrodu obilia, by nemohli na jeseň zasiať obilniny. Už päť týždňov pred novosadským rokovaním vlády sa stretol premiér Robert Fico s poľnohospodármi z okresov Nitra, Galanta, Levice, Topoľčany, Nové Zámky. Ukázali mu suchom znivočené porasty pšenice, ale aj krmovín a apelovali, aby štát pomohol prekonať dôsledky katastrofálneho sucha. Premiér vtedy roľníkom sľúbil, že vláda im pomôže.

Dôvody na to sú. Na konci žatvy je už jasné, že úroda obilia bude v porovnaní s vlaňajškom nižšia zhruba o jednu štvrtinu, teda o 600-tisíc ton. Suchom postihnuté firmy zobrali len polovičnú či dokonca štvrtinovú úrodu. Škody za obilie, po ktorom je na trhu obrovský dopyt, idú do státisícov eur, ale farmám chýba aj slama na kŕmenie dobytka a na podstielku. Suma 70 miliónov eur sa rozdelí celkovo do siedmich opatrení. Tie by mali zaplátať najväčšie diery podnikom v južných obilniciach, ktoré utrpeli najväčšie straty. Poľnohospodári budú môcť čerpať úvery za polpercentný úrok v celkovom objeme 30 miliónov eur. Lacné úvery, ktoré majú pomôcť poľnohospodárom, sú však v tejto chvíli dostupné len pre družstvá a farmy, ktoré zamestnávajú najviac 50 pracovníkov.

„Budeme rokovať s Bruselom o tom, aby sme dostali výnimku a mohli poskytnúť úvery na polpercentný úrok aj veľkým poľnohospodárskym podnikom, pretože práve tieto družstvá sú na vidieku najväčšími zamestnávateľmi,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Jahnátek tiež oznámil, že poľnohospodári sa nemusia obávať zvyšovania nájomného. Suchom poškodené podniky dostanú výnimky a nájomné splatné 30. septembra sa odloží o 45 dní neskôr. Pokiaľ ide o naplnenie príjmov pozemkového fondu, potrebných 5 miliónov eur plánuje fond získať drahším predajom štátnej pôdy, ktorá bude slúžiťna výstavbu investičných celkov a rôzne stavebné aktivity.

Zhruba jedenásť miliónov eur by mali poľnohospodári ušetriť tým, že vláda o štyri roky oddialila povinnosť označiť všetky pluhy, sejačky a ostatné staršie poľnohospodárske stroje evidenčnými číslami. Minister Jahnátek má dokonca roka predložiť strednodobú koncepciu rozvoja poľnohospodárstva. Práve ona by mala dať odpoveď na otázku, akým smerom sa bude uberať chlebové odvetvie.

Na otázku Pravdy, či bude na rozvoj odvetvia, najmä obnovu živočíšnej výroby dosť peňazí, premiér odvetil, že na túto otázku odpovie vtedy, keď bude mať stopercentnú istotu, že euro v Európe prežije. „Pokiaľ nebudeme mať istotu zažehnania krízy v Európe, ťažko sa nám budú prijímať rozhodnutia systémového charakteru. A pokiaľ ide o súčasnú pomoc poľnohospodárstvu, iné riešenie jednoducho neprichádzalo do úvahy,“ uzavrel premiér Fico.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba