Apple doma v patentovom spore vysúdila od Samsungu miliadu USD

Juhokórejská elektrotechnická spoločnosť Samsung Electronics musí americkej firme Apple zaplatiť odškodné v celkovej výške 1,05 miliardy dolárov za zneužitie patentov k telefónom iPhone a tabletom iPad.

25.08.2012 06:30
Jason Bartlett, právnik, Apple Foto:
Jason Bartlett, jeden z právnikov Apple, odchádza z budovy súdu po rozhodnutí poroty. Samsung musí podľa súdu zaplatiť spoločnosti Apple viac ako miliardu dolárov za porušenie jej patentov.
debata (15)

V kľúčovom patentovom spore o tom v piatok rozhodol súd v Kalifornii. Verdikt je vnímaný ako veľké víťazstvo spoločnosti Apple, aj keď sa firma pôvodne domáhala oveľa väčšieho odškodného.

Stanovisko Apple://Hory dôkazov predložených počas procesu ukázali, že kopírovanie Samsungu bolo oveľa hlbšie, než sme tušili. Spory medzi Apple a Samsung sú viac než len o patentoch alebo peniazoch. Sú o hodnotách. V Apple si ceníme originalitu a inovácie a snažíme sa vyrábať najlepšie produkty na svete. Vyrábame tieto produkty pre zákazníkov, aby sme ich potešili, nie pre konkurentov, aby ich flagrantne skopírovali.
//

Samsung po vynesení rozsudku reagoval veľmi ostro a pohrozil, že v spore so svojím americkým rivalom ešte nepovedal posledné slovo. Očakáva sa preto, že podá odvolanie.

Stanovisko Samsungu:Verdikt by sa nemal vnímať ako výhra Apple, ale ako strata pre amerického spotrebiteľa. Bude mať menej možností, menej inovácií a potenciálne vyššie ceny. Je poľutovaniahodné, že patentové právo možno zmanipulovať tak, aby jedna spoločnosť mala monopol na obdĺžniky so zaoblenými rohmi alebo na technológie, ktoré Samsung a ďalšie spoločnosti každodenne vylepšujú.

Právnici spoločnosti Apple oznámili, že do siedmich dní podajú návrh, aby súd Samsungu zakázal na americkom trhu predávať niektoré jeho kľúčové produkty. Súd už tiež stanovil, že týmto návrhom sa bude zaoberať 20. septembra.

Apple vďaka dôležitému víťazstvu v spore so Samsungom dostáva šancu upevniť si pozíciu na trhu mobilných komunikačných zariadení, ktorému sa práve vďaka raketovému nástupu tabletov predpovedá veľká budúcnosť. V hre tak sú desiatky a potenciálne až stovky miliárd dolárov.

Spoločnosť Apple je teraz navyše silne vyzbrojená: veľa firiem, ktoré predávajú smartphony s operačným systémom Android od konkurenčnej spoločnosti Google sa tiež môžu dočkať žaloby od Apple. Tá už teraz patrí v globálnom meradle k najväčším firmám v odvetví vyspelých technológií a je medzi nimi zrejme aj najziskovejšia.

Súd okrem iného uviedol, že Samsung zámerne zneužil minimálne tri patenty. Okopíroval napríklad aj charakteristickú funkciu, ktorá v prístrojoch Apple spôsobí, že keď sa prehliadaný text dostane na koniec stránky, tak sa odrazí, čím používateľ vie, že text už ďalej nepokračuje. Okopírované sú podľa súdu aj ďalšie kľúčové funkcie, napríklad rolovanie textu po displeji alebo zoom a spôsob navigácie.

Apple podal na Samsung žalobu vlani v apríli. Prípad sa začal pred súdom prerokovávať na konci tohtoročného júla a tento týždeň v stredu sa zišla porota, aby prípad rozhodla. K verdiktu dospela na tretí deň, čo je podľa niektorých právnych expertov skôr, než sa čakalo. Apple chcel pôvodne od Samsungu odškodné až 2,5 miliardy dolárov.

Samsung už predtým prešiel do protiútoku a požaduje, aby mu Apple zaplatila 399 miliónov dolárov. Má to byť za to, že Apple pri vývoji iPhonov a iPadov údajne použila technológiu Samsungu bez toho, aby za ňu riadne zaplatila.

V Kórei súd skonštatoval, že Samsung nekopíroval

Obe firmy spolu vedú patentové spory vo viacerých krajinách sveta, spor pred americkým súdom bol ale považovaný za jednoznačne najdôležitejší. Verdikt už v piatok vyniesol aj súd v Južnej Kórei, ktorý uviedol, že Samsung vzhľad telefónov iPhone neokopíroval. Súd tiež dospel k záveru, že Apple a Samsung niektoré svoje patenty vzájomne zneužili. Obom spoločnostiam vymeral menšie pokuty a zakázal predaj niektorých ich produktov na juhokórejskom trhu.

Apple podľa juhokórejského súdu porušila dva patenty Samsungu. Musí preto z juhokórejského trhu stiahnuť telefóny iPhone 3GS a iPhone 4 aj tablety iPad 1 a iPad 2. Samsung podľa súdu porušil jeden patent Apple, takže musí v Južnej Kórei ukončiť predaj telefónov Galaxy S2 a niektorých ďalších produktov. Apple má Samsungu zaplatiť ako odškodné 40 miliónov wonov, zatiaľ čo Samsung firme Apple 25 miliónov wonov, napísali agentúry AP a Reuters.

Súd upozornil na rozdiely v dizajne medzi telefónmi iPhone a Galaxy S. „Vzhľadom na to, že priestor pre veľké dizajnové zmeny u telefónov s dotykovým displejom je vo všeobecnosti obmedzený a Samsung odlíšil svoje produkty tromi tlačidlami na prednej strane a použil iný dizajn kamier a na bokoch, majú tieto dva produkty odlišný vzhľad,“ uviedol súd. Apple vlani obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho prístroje iPhone a iPad.

Podľa právnych expertov je rozhodnutie juhokórejského súdu priaznivejšie pre Samsung. „Je to v zásade víťazstvo Samsungu na domácom území,“ uviedol jeden z patentových právnikov. Za kľúčový sa však považoval spor v USA.

Akcie Apple mierne posilnili

Apple a Samsung sú najväčší svetoví predajcovia smartphonov a dohromady majú pod kontrolou viac ako polovicu globálneho trhu. Samsung sa pritom nedávno stal aj najväčším svetovým výrobcom mobilných telefónov, teda nielen smartphonov, ale všetkých mobilných prístrojov. Z vrcholu tak odsunul fínskeho výrobcu Nokia.

Verdikt amerického súdu bol vynesený až po skončení obchodovania na akciových trhoch v USA. Akcie Applu obchodovanie uzavreli miernym rastom, neskôr ale v elektronických systémoch v reakcii na rozhodnutie súdu ich cena vzrástla skoro o dve percentá na 675 dolárov.

Apple sa pred pár dňami stal podľa výšky trhovej kapitalizácie najväčšou firmou v Spojených štátoch a podľa niektorých prameňov aj vo svete. Trhová hodnota firmy podľa aktuálnej ceny na burze presahuje 620 miliárd dolárov.

15 debata chyba