Dane viac neporastú, šetriť bude aj vláda

O ďalších vyše 350 miliónov eur potrebuje vláda navýšiť úsporný balík na tento a budúci rok. Doteraz ohlásené škrty za zhruba 2,5 miliardy eur na pribrzdenie zadlžovania krajiny nestačia.

29.09.2012 08:28
Euro, peniaze, dane Foto:
Ilustračné foto
debata (41)

Stámilióny eur vypadli zo štátnej kasy po tom, čo sa ukázalo, že pre nižšiu domácu spotrebu a slabší export sa vyberie menej daní. Výpadky vláda už nechce riešiť rastom daní, ako to zväčša robila doteraz. Minister financií Peter Kažimír začína znižovať výdavky ministerstiev a úspory žiada aj od obcí, žúp a štátnych firiem.

„Nebude sa už predkladať žiaden návrh na zvýšenie daní. Budeme sa musieť uskromniť aj vo vzťahu k vládnym prioritám,“ povedal minister.

Na budúci rok mala vláda vyčlenených okolo 200 až 300 miliónov eur. Kažimír teraz tvrdí, že na priority pre nižší hospodársky rast nezostalo. „Ja si ich môžem zatiaľ iba želať,“ dodal. Ak sa rezorty ešte viac neuskromnia, je tu riziko, že nebude na vyššie platy učiteľov, zdravotníkov, výstavbu nájomných bytov či dotácie pre poľnohospodárov.

Situácia vo verejných financiách vládu tlačí k múru. Na nájdenie 300 miliónov eur na priority by museli ustúpiť viacerí ministri. Ak by sa suma našla a vláda v plnej miere akceptovala 10-percentné zvýšenie platov pre učiteľov a pristúpila aj na zvýšenie miezd pre lekárov a zdravotné sestry, na iné vládne priority by už nezostalo nič.

Na vyriešenie problému zostávajú necelé dva týždne, rozpočet bude vláda schvaľovať 10. októbra.

Aktuálny výpadok v štátnej kase v sume asi 350 miliónov eur pozostáva zo 188 miliónov eur, ktoré vypadli z rozpočtu pre budúci rok, a zo 165 miliónov eur na tento rok. Kým výpadok pre budúci rok sa očakával, keďže ministerstvo financií znížilo pre dlhovú krízu v eurozóne pre budúci rok odhady hospodárskeho rastu z 2,6 percenta na 2,1 percenta, nová tohtoročná diera v rozpočte je nečakaná. Ministerstvo financií ju vysvetľuje tým, že z dôvodu nefunkčnosti daňového systému v úvode roka malo tento rok nepresné údaje pre odhady vývoja dane z príjmu právnických osôb.

Po tom, čo minulá vláda na tento rok nepresne odhadla výber dane z pridanej hodnoty, ide o ďalší problém. „Už tu je nielen výpadok DPH, ale aj výpadok dane z príjmu firiem. Ukazuje sa, že už pre rok 2011 chýba suma asi 91 miliónov eur a budeme musieť tak dodatočne revidovať deficit rozpočtu za minulý rok niekde k hranici piatich percent hrubého domáceho produktu,“ upozornil Kažimír.

Okrem problému, že ministerstvo pre kolaps u daniarov, za ktorý bol zodpovedný minulý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ), nemalo aktuálne podklady na daňové odhady, je tiež na stole problém, prečo dane od firiem klesajú. „Je to dôsledok čiernoty. Manipuluje sa pri vystavovaní faktúr a tiež s hotovosťou,“ tvrdí minister. Aj preto ministerstvo predložilo do vlády návrh, aby sa obmedzovali platby firiem v hotovosti len do výšky 5–tisíc eur. Vláda tento návrh schválila (viac v článku Platby v hotovosti firmám obmedzia na 5000 eur, ľuďom na 15-tisíc eur). Rezort však pri tom čelí kritike, že to zasiahne nielen čiernu ekonomiku, ktorá si môže nájsť iné účtovné cesty, ale aj bežných ľudí. Transakcie ako kúpa auta či stavebných materiálov vo vyššej sume budú komplikovanejšie a ak budú nahradené bezhotovostným stykom, zarobia na tom banky.

Výpadok v rozpočte na tento rok však nemusí byť problém. Vláda už škrtmi v druhom pilieri, rastom daní pre banky, regulované firmy, skorším zdanením tabaku, presunom eurofondov a náhradným riešením pre skladovanie ropy dala dokopy takmer 500 miliónov eur. Ďalších 120 miliónov eur rezort financií našiel na ministerstvách, ktoré sa budú uskromňovať aj naďalej. Hovorí sa o sume 30 miliónov eur. Diera by tak mala byť zaplátaná. Ministerstvá budú podľa Kažimíra dávať menej peňazí na výpočtovú techniku, ušetria na bežných výdavkoch či obnovách budov.

Problémy má však vláda s rozpočtom pre budúci rok. Donedávna ministerstvo tvrdilo, že v parlamente treba prijať ešte opatrenia za 630 miliónov eur. „Dnes sa táto suma navýšila už na 820 miliónov eur,“ tvrdí Kažimír. Na to, aby klesol deficit verejných financií na budúci rok pod tri percentná HDP, teraz celkovo treba asi 1,8 miliardy eur. Vláda má síce k dispozícii možno až 2,2 miliardy eur, viaceré z očakávaných opatrení majú však riziká. Je napríklad otázne, či sa zníži po otvorení druhého piliera počet sporiteľov o 50–tisíc, čím by štát získal takmer 230 miliónov eur. Otázne tiež je, či vláda získa krátením výdavkov sľubovaných až 600 miliónov eur, keďže zatiaľ je istých len 130 miliónov eur z krátenia platov na úradoch o päť percent a výdavkov o desať percent.

Spoliehať sa minister Kažimír nemôže ani na desiatky miliónov eur, ktoré chcel získať zaťažením výsluhových dôchodkov vojakov a hasičov 19–percentnou daňou. Minister vnútra Robert Kaliňák navrhuje zavedenie 10–percentného odvodu z výsluhového dôchodku len do dosiahnutia veku 62 rokov. Rozpor v piatok riešila vláda. Ministri sa dohodli, že výsluhové dôchodky sa zdaňovať nebudú (viac v článku Výsluhové dôchodky by sa nemali zdaňovať, rozhodla vláda).

Úsporný balíček a ďalšie výpadky daní

  • Vláda v lete ohlásila opatrenia na tento rok vo výške asi 500 mil. eur a na budúci rok asi za 1,6 miliardy eur
  • Teraz sa však ukázalo, že na daniach príde tento rok menej ešte o 165 mil. eur a v roku 2013 menej o 188 mil. eur
  • Úsporné balíčky sa tak musia zväčšiť, tento rok dieru zaplátajú úspory na ministerstvách, štátnych podnikoch a obciach
  • Ak vyjdú všetky naplánované úspory na rok 2013, vláda získa 2 až 2,2 miliardy eur
  • Na priority (platy lekárov, učiteľov, nájomné byty, rozvoj obcí, diaľnice, sociálne veci atď.) vláda chce dať okolo 300 miliónov eur, ale voľné peniaze nie sú isté
  • Aby bolo na priority, ministerstvá, úrady, či samosprávy musia najprv ušetriť sumu okolo 600 mil. eur (istých je zatiaľ len okolo 130 mil. eur)
  • O plátaní diery v rozpočte na rok 2013 bude dnes rokovať vláda a rozpočet bude kabinet schvaľovať 10. októbra Minister financií Peter Kažimír
41 debata chyba