Peniaze z otvorenia II. piliera sú pre Kažimíra medveďom behajúcim po lese

Príjmy štátu otvorenia druhého dôchodkového piliera zostávajú naďalej otázne. Pripúšťa to aj minister financií Peter Kažimír. Príjmy z prestupov sporiteľov sa tak budú podľa neho rozdeľovať až vtedy, ak budú jasné definitívne čísla.

03.10.2012 13:37
Peter Kažimír Foto:
Peter Kažimír
debata

„Ak sú z toho plánované nejaké príjmy, tak sú a budú osobitne uložené vo všeobecnej pokladničnej správe a nikto sa ich nebude dotýkať, pokiaľ nebude jasno, koľko ich bude. Ja nemôžem tieto peniaze rozdeliť, to je proste medveď, ktorý behá po lese,“ povedal Kažimír v stredu po rokovaní vládneho kabinetu.

Otvorenie druhého dôchodkového piliera má v budúcom roku zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne o 229,1 mil. eur. Pri predložení legislatívneho návrhu na otvorenie kapitalizačného piliera pritom rezort práce a sociálnych vecí vychádzal z predpokladu, že zo sporivého piliera vystúpi 60 tis. sporiteľov a jeho účastníkom sa stane 10 tis. nových sporiteľov. „Som veľmi konzervatívny, čo sa týka odhadov ľudí, ktorí vystúpia a vstúpia. Tie pohyby sú obojstranné, uvidíme, aký bude výsledok. Spoliehame na to, že slovenská nátura je taká, že sa bude chcieť s touto vecou vysporadúvať posledné týždne, to znamená niekedy po Novom roku,“ dodal minister financií Peter Kažimír.

debata chyba