Slováci sa pripoja k dani z finančných transakcií, Česi nie

Slovensko sa rozhodlo pripojiť ku krajinám, ktoré chcú v rámci takzvanej posilnenej spolupráce časti únijných štátov zaviesť daň z finančných transakcií. Česká republika podľa slov ministra financií Miroslava Kalouska nebude takejto možnosti brániť, sama sa ale pripojiť nemieni.

09.10.2012 14:22
Euro, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

K iniciatíve volajúcej po zavedení dane z finančných transakcií v časti EÚ, pretože v celom bloku okrem iného kvôli jasne deklarovanému odporu Británia to nie je možné, sa podľa Kalouska rozhodlo pripojiť už 11 krajín. „Dnes Slovensko oznámilo, že pristupuje,“ podotkol v Luxemburgu Kalousek. „To znamená, že je dostatok krajín, ktoré môžu posilnenú spoluprácu realizovať,“ dodal.

„Česká republika má jasnú pozíciu. Nechce a nebude blokovať posilnenú spoluprácu krajín, ktoré sa rozhodli pripojiť k dani z finančných transakcií. Avšak Česká republika sama v žiadnom prípade túto daň zaviesť nechce,“ dodal.

Ak bude daň zavedená len v niektorých štátoch, tieto krajiny riskujú, že sa finančné transakcie presunú inam, tvrdí Kalousek.

„Nie je to nič, čo by ohrozovalo jednotný finančný trh,“ podotkol Kalousek. „Naopak, v rámci jednotného finančného trhu tie krajiny riskujú, že sa veľa operácií bude odohrávať inde ako u nich,“ dodal český minister.

Kalousek pripustil, že je možné, že niektorá budúca česká vláda sa k posilnenej spolupráci rozhodne pridať. On by v nej ale nechcel byť.

Posilnená spolupráca, o ktorú v prípade dane z finančných transakcií ide, je nástrojom umožňujúcim deviatim a viac krajinám EÚ pokročiť v spolupráci v oblastiach, ktoré niektoré krajiny na celospoločenskej úrovni blokujú.

13 debata chyba