Ceny benzínov v únii začali stúpať

Benzíny v Európskej únii začali v priemere dražieť. Hodnota nafty v únii v priemere za minulý týždeň mierne klesla.

22.11.2012 10:46
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

„Ani jedna zo zmien nepresiahla pol centu za liter,“ informoval Tomáš Novotný z portálu autosme.sk. Slovensko je naďalej na 16. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie a na 17. mieste v rebríčku najnižších cien nafty.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 7,3 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 4 centy za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 0,2 centu za liter vyššiu hodnotu ako priemer v EÚ. Nafta bez daní je v našej krajine o 3,5 centu za liter drahšia oproti priemernej hodnote v únii.

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska má Slovensko najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je drahšia len v Maďarsku. Benzíny a nafta bez daní sú na Slovensku v porovnaní s okolitými členskými krajinami najdrahšie. „Benzíny na Slovensku sú dlhodobo pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie dane z litra nafty vyberá štát iba v Poľsku,“ doplnil Novotný.

Ak sa slovenský motorista rozhodne ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa mu oplatí zájsť pre benzín v priemere 40 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 34 kilometrov. Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť aj do Rakúska, približne 26 kilometrov ďaleko, po naftu približne 14 kilometrov. Výhodné je pre slovenských motoristov tankovať aj benzíny v Česku do vzdialenosti 24 kilometrov a naftu do 8 kilometrov. Do Maďarska sa oplatí ísť natankovať benzín do vzdialenosti 19 kilometrov. Naopak vodičom z Maďarska sa oplatí tankovať naftu na Slovensku asi 19 kilometrov od ich štartovacieho miesta.

Benzíny v únii zdraželi minulý týždeň v 13 štátoch, nafta v štyroch. Benzíny zlacneli v 12 krajinách, nafta v 18 štátoch. Benzíny zdraželi najviac v Dánsku a v Luxembursku. Nafta zdražela najvýraznejšie v Estónsku a v Poľsku. Ceny benzínov klesli najviac v Slovinsku a v Bulharsku. Aj nafta zlacnela najviac v Slovinsku a v Bulharsku.

V priemere sú benzíny v únii drahšie od novembra 2011 o 10,5 centu za liter, nafta je pre celú EÚ drahšia o 6,2 centu za liter. Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac vo Švédsku, o 19,3 centu za liter. Najmenší medziročný rast cien benzínov za rok zaznamenala únia vo Francúzsku s hodnotou 0,8 centu za liter. Nafta za rok zdražela najviac v Taliansku, o 18,2 centu za liter. Najmenej sa za 52 týždňov ceny nafty zvýšili v Belgicku, o 0,4 centu za liter.

1 debata chyba