Odborári nesúhlasia s hromadným prepúšťaním Carga

Odborové združenie železničiarov (OZŽ), ktoré je najväčšou organizáciou zastupujúcou zamestnancov v železničnom sektore, nesúhlasí s navrhovaným hromadným prepúšťaním 600 zamestnancov v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s.

06.12.2012 14:41
koľajnice, železnica, trať Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

S podnikovým výborom odborového združenia v Cargu nebolo hromadné prepúšťanie prerokované v súlade so Zákonníkom práce, informoval prvý podpredseda OZŽ František Zaparanik.

Odborári pre zachovanie sociálneho zmieru žiadajú, aby sa vážnou situáciou v štátnej železničnej nákladnej spoločnosti neodkladne zaoberalo ministerstvo dopravy ako jej akcionár.

„Žiadame zamestnávateľa, aby najskôr hľadal iné opatrenia ako predísť hromadnému prepúšťaniu. Riešenie spočívajúce len v prepúšťaní zamestnancov odmietame. Je zarážajúce, že štátna firma sa uchyľuje k takémuto kroku v tomto období (od 1. januára. 2013 platí nový Zákonník práce) len preto, aby ušetrila,“ uviedlo v stanovisku Predstavenstvo Generálnej rady OZŽ.

Odborári pripomenuli, že podľa Programu revitalizácie troch štátnych železničných spoločností, ktorý schválila vláda Ivety Radičovej 16. marca 2011, malo Cargo opustiť 1 800 zamestnancov. Doteraz podľa zástupcov pracovníkov odišlo z firmy už viac ako 2 600 zamestnancov.

„Plnenie tohto opatrenia je prekročené,“ upozorňuje OZŽ. Vedenie Carga má podľa programu revitalizácie zabezpečiť za legislatívnej podpory ministerstva dopravy zvýšenie objemu nákladnej prepravy v rokoch 2013 a 2014 zhruba na 44 mil. až 45 mil. ton ročne.

„Nárast tržieb medzi rokmi 2010 a 2012 by mal dosiahnuť úroveň 17,8 mil. eur. Ani jedno z uvedených opatrení na zabezpečenie zamestnanosti sa neplní,“ dodalo OZŽ. Pýta sa pritom, kto je za to zodpovedný.

Východiská, z ktorých sa pripravuje návrh podnikateľského plánu Carga na rok 2013, sú podľa odborárov uvedeným číslam na zvýšenie objemu prepravy a tržieb vzdialené. Odborové združenie železničiarov upozorňuje, že ak sa uskutoční zamýšľané prepúšťanie zamestnancov, z ktorých väčšina je z prevádzky, ďalej sa zníži pokles prepravy a tržieb. „Zákazník – prepravca vo svojom okolí nenájde žiadneho zamestnanca Cargo, ktorý by mu zabezpečil a zrealizoval prepravu,“ uzavrelo OZŽ.

Predstavenstvo Carga rozhodlo o prepustení maximálne 600 zamestnancov od decembra tohto roka do konca roka 2013. Spoločnosť to zdôvodnila pretrvávajúcimi negatívnymi externými vplyvmi na jej výkony v terajšom a budúcom roku. Počet pracovných miest sa má na úseku prevádzky znížiť o 398, na úseku služieb o 109, prepustených má byť tiež 70 technicko-hospodárskych pracovníkov a 23 riadiacich zamestnancov. Cieľom optimalizácie je podľa firmy zvýšiť efektívnosť vykonávaných procesov a práce, nastaviť optimálnu zamestnanosť k plánovaným výkonom v roku 2013 a dosiahnuť stabilizáciu spoločnosti.

Vedenie Carga zároveň schválilo sprievodný sociálny program pre optimalizovaných zamestnancov, ktorý má zmierniť dopady súvisiace so zrušením pracovného miesta zamestnanca. Uplatnením sociálneho programu môže zamestnanec získať osemnásobok priemernej mesačnej mzdy. Odstupné pre prepustených pracovníkov bude vychádzať z počtu odpracovaných rokov a bude vo výške od dvojnásobku do päťnásobku priemerného mesačného zárobku. Odchodné bude vo výške jedného priemerného mesačného zárobku pre zamestnancov s nárokom na dôchodok. Kompenzácie za nezotrvanie v pracovnom pomere budú vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku a spoločnosť ponechá režijné železničné preukážky zamestnancom a ich rodinným príslušníkom v prípade, že v rezorte odpracovali viac ako 20 rokov nepretržite.

Predpokladané celkové náklady súvisiace s optimalizáciou zamestnancov Carga budú vo výške okolo 4,5 mil. eur. K začiatku novembra tohto roka pracovalo v Cargu 6 881 zamestnancov. V období od 1. októbra 2010 do 31. decembra 2011 ukončilo pracovný pomer v spoločnosti 1 669 zamestnancov. Za desať mesiacov tohto roka z Carga odišlo 390 pracovníkov a ďalších 973 v rámci presunu opravárenských častí vo februári do Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. vznikla začiatkom roka 2005 rozdelením Železničnej spoločnosti, a.s. na dve samostatné spoločnosti, pričom prevzala jej aktivity v oblasti nákladnej železničnej prepravy. Spoločnosť eviduje základné imanie 401,646 mil. eur.

4 debata chyba