Poslanci o schválenom rozpočte: Najlepší možný i bezútešný

Prijatý štátny rozpočet na rok 2013 je podľa poslanca Daniela Duchoňa (Smer) najlepší možný, podľa Ivana Mikloša (SDKÚ) z neho sála bezútešnosť.

15.12.2012 07:58
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Duchoň: Rozpočet je najlepší možný

Šéf parlamentného finančného výboru Daniel Duchoň (Smer) priznáva, že prijatý rozpočet skrýva riziká. Jedným dychom však tvrdí, že vďaka dôkladným analýzam je to najviac realistický rozpočet krajiny.

Aký je podľa vás prijatý rozpočet? Bude potrebné prijímať opatrenia, ktoré znížia deficit, aj počas nasledujúceho roka?
Pozitívne je, že je to najtransparentnejší rozpočet, aký kedy Slovensko malo. Takisto sa zreálnil budúcoročný očakávaný výpadok. Snažili sme sa, aby vyplýval z aktuálneho vývoja ekonomiky. Fakt ale je, že každý rozpočet je v podstate prognóza, keďže externý vplyv je vo vzťahu k našej ekonomike veľmi významný. Dnes nemôžeme s istotou povedať, že nebude potrebné zasahovať do tohto rozpočtu, ale zároveň nemôžem ani konštatovať, že sa rozpočet bude meniť.

Aké sú najväčšie riziká rozpočtu?
To najdôležitejšie riziko je vplyv externého prostredia. Slovenská ekonomika je otvorená – 85 percent produkcie ide smerom za hranice. Ak dôjde k poklesu dopytu, zákonite sa to prejaví aj v ekonomike. Riziká striehnu aj v samospráve, zdravotníctve a v školstve. Samospráva prijala záväzok znížiť náklady a mzdy, zdravotníctvo a školstvo ale potrebuje štrukturálne reformy.

Aké opatrenia v rozpočte chýbajú a mali by tam byť?
Veľkou témou je otázka prúdenia financií do vedy a výskumu. Slovensko by sa malo stať krajinou, kde sa budú tvoriť produkty s vyššou pridanou hodnotou. Aby sme už neboli ,,montážnou dielňou" s lacnou pracovnou silou.

Mikloš: Vláda je pri konsolidovaní bezradná

Bývalý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) vidí v rozpočte veľa problémov a málo pozitívnych vecí. Vláda by podľa neho mala viac škrtať výdavky a menej peňazí by mala získavať z daní.

Aký je podľa vás prijatý rozpočet? Bude potrebné prijímať opatrenia, ktoré znížia deficit, aj počas nasledujúceho roka?
Na mňa z toho rozpočtu pozerá bezradnosť a bezútešnosť. Vláda nevie, ako riešiť situáciu a rieši ju len zvyšovaním daní a odvodov. Za najhorší považujem spôsob, akým vláda konsoliduje verejné financie. To, že sa snaží znížiť deficit, je v poriadku, musela by to robiť každá vláda. Takýto spôsob ale poškodí slovenskú ekonomiku, konkurencieschop­nosť a rast. Vláda nevie šetriť na výdavkoch, takmer 83 percent opatrení je zvyšovaním daní a poplatkov.

Aké sú najväčšie riziká rozpočtu?
Jedno z najväčších je v zdravotníctve. Štúdia OECD vyčíslila mieru plytvania na dvojnásobne vyššiu mieru ako v okolitých krajinách, je to zhruba 2,7 percenta z objemu hrubého domáceho produktu. Vláda chce zrušiť konkurenciu zdravotných poisťovni a robí tak opak toho, čo by mala. Takisto na výdavkovej strane urobila iba plošné škrty, čo je zrejme nerealistické a deficit tam bude rásť.

Aké opatrenia v rozpočte chýbajú a mali by tam byť?
Šetrenie na výdavkovej strane. Nemali by to ale byť bezduché plošné škrty, ale štrukturálne zmeny. Ide napríklad o zmeny fungovania verejného sektora ako takého. Ak by mala zvyšovať dane, tak by mali byť také, ktoré neškodia.

20 debata chyba