Tohtoročný deficit má byť mierne nižší než plánovaný

Vláda zrejme dodrží plánovanú výšku deficitu na tento rok, výsledok môže byť dokonca mierne lepší.

19.12.2012 11:56
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Deficit verejných financií by mal v tomto roku dosiahnuť 4,62 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aktuálnej správy o makroekonomickom vývoji, ktorú v stredu schválila na svojom rokovaní vláda Roberta Fica.

Hlavný fiškálny cieľ vlády by tak mal dosiahnuť mierne lepší výsledok ako v schválenom rozpočte pre tento rok, kde sa podľa ministerstva financií počíta s deficitom na úrovni 4,64 % výkonu ekonomiky.

Rezort financií vyčíslil sumu, ktorá pozitívne ovplyvní výsledok verejných financií v porovnaní s rozpočtom na 784 mil. eur. Pozitívne by hospodárenie štátu mala ovplyvniť napríklad úspora prostriedkov určených na financovanie spoločných programov Slovenska a EÚ vo výške 203 mil. eur súvisiaca s nižším predpokladaným čerpaním európskych prostriedkov v tomto roku. O 154 mil. eur by príjmy verejnej správy mali zvýšiť prijaté granty územnej samosprávy, verejných vysokých škôl a štátneho rozpočtu. Vplyv presúvaných limitov výdavkov štátneho rozpočtu ministerstvo vyčíslilo na 114 mil. eur a úsporu výdavkov v Operačnom programe Doprava nad rámec spolufinancovania v objeme 120 mil. eur. „Úspora výdavkov Sociálnej poisťovne vo výške 84 mil. eur súvisiaca najmä s nižšími výdavkami na predčasné dôchodky,“ vyčísľuje ďalší pozitívny vplyv na verejné financie ministerstvo.

Na druhej strane suma negatívnych vplyvov v porovnaní s rozpočtom dosahuje 767 mil. eur. Nižšie daňové a odvodové príjmy vrátane pozitívneho vplyvu konsolidačného balíčka pritom predstavujú sumu 321 mil. eur, pričom bez vplyvu týchto legislatívnych zmien by výpadok dosiahol 609 mil. eur. Nižšie iné ako daňové príjmy verejnej správy, bez prijatých grantov, dosiahnu podľa ministerstva financií 114 mil. eur. Výdavky na riešenie krízovej situácie v zdravotníctve vyčíslil rezort financií na 50 mil. eur a vyššie ako rozpočtované výdavky samosprávy dosahujú podľa ministerstva 57 mil. eur. Nárast výdavkov Fondu národného majetku SR predstavuje 33 mil. eur a napríklad nárast výdavkov Environmentálneho fondu 14 mil. eur.

Minister financií Peter Kažimír už koncom novembra informoval, že v tohtoročnom aj budúcoročnom rozpočte budú chýbať ďalšie desiatky miliónov eur. Dôvodom je slabší výber daní a odvodov. Pokles daňových a odvodových príjmov v roku 2012 rezort vo vtedajšej prognóze vyčíslil na 276 mil. eur. Peter Kažimír pripustil aj nedodržanie stanoveného deficitu verejných financií v tomto roku. „Pripúšťam, že deficit bude vyšší ako 4,6 % HDP a urobíme všetko pre to, aby tento rozdiel bol čo najmenší,“ vyhlásil koncom novembra minister financií. Zároveň potvrdil, že cieľ pre budúci rok, a to deficit verejných financií pod 3 percentami HDP, zostáva v platnosti.

3 debata chyba