Účtenky budú dôležité, Kažimír chystá bločkovú lotériu

Bločková lotéria by mohla odštartovať už v budúcom roku. Na príprave žrebovania dokladov z registračných pokladníc už ministerstvo financií podľa Petra Kažimíra intenzívne pracuje so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos a finančnou správou. "Budúci rok chceme odštartovať lotériu," uviedol minister financií Peter Kažimír.

30.12.2012 09:49
debata (120)

Rezort financií nechce podľa Petra Kažimíra urobiť túto lotériu tak, aby dodatočne zvyšovala náklady podnikateľov. „Lotéria by mala pre kupujúcich predstavovať motiváciu, aby si zobrali od predávajúceho doklad o zaplatení. Dlhodobo sa nedarí vyberať dostatok daní, ktoré by mali byť v štátnom rozpočte. Problém daňových únikov je dlhodobý,“ približuje Kažimír jeden z dôvodov prípravy novej lotérie.

Jednou z noviniek, ktorú chce ministerstvo financií v roku 2013 pripraviť, je aj rating daňových subjektov. Ten by mal byť do praxe následne uvedený od začiatku roku 2014. „Je to sprehľadnenie podmienok na trhu. Daňový rating má hovoriť aj o finančnej kondícii spoločnosti, o jej platobnej schopnosti,“ hovorí minister financií. Nový systém hodnotenia daňovníkov by sa pritom podľa Kažimíra mohol využiť aj pri verejných obstarávaniach.

Výsledok hodnotenia daňových subjektov v podobe určeného stupňa ratingu bude podľa zámerov rezortu financií verejne dostupnou informáciou. Za účelom dosiahnutia očakávaných efektov budú daňové subjekty podľa ministerstva povinne uvádzať stupeň dosiahnutého hodnotenia na účtovných dokladoch. Rating by mala finančná správa zostavovať raz ročne, a to do 90 dní od termínu na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb a fyzických osôb, resp. od predĺženého termínu.

120 debata chyba