Štiavnická Anča už takmer nikoho nevozí, speje k zániku

Lokálkou medzi Banskou Štiavnicou a Hronskou Dúbravou po zmene grafikonu od 9. decembra minulého roka už takmer nikto nechodí.

22.01.2013 18:10
Banská Štaivnica, reality, bývanie Foto:
Štiavničanom sa zrejme nepodarí zachrániť svoju lokálku - štiavnickú Anču.
debata (22)

S novým grafikonom odchádzal zo 64 vypravených vlakov z Banskej Štiavnice vlak 9-krát prázdny, 11-krát si doň okrem ľudí s režijkami zakúpil lístok len jeden cestujúci a 7-krát si naň zakúpili lístok dvaja ľudia.

Za akýsi začiatok konca štiavnickej Anče môže podľa miestnych nezastavovanie rýchlikov v Hronskej Dúbrave, o čom rozhodol rezort dopravy. Ministerstvo vlani vlak, ktorý prechádza nádhernou prírodou a patrí k turistickým skvostom, najprv škrtlo a neskôr po protestoch len obmedzilo s tým, že sa k problému o rok vráti.

Zuzana Bodnárová z OZ Štokovec, ktorá nie je zamestnankyňou železníc, ale do štiavnickej lokálky môže predávať lístky, hovorí o situácii ako o veľmi zlej.

"Zlé prípoje, dva prestupy namiesto jedného, ale aj absencia akéhokoľvek vlaku zo Štiavnice medzi siedmou ráno a obedom. Zrušením najpopulárnejších spojov, ktoré mali dobré diaľkové prípoje a boli najviac využívané, sa železnice zbavili veľkej časti cestujúcich,“ vraví Bodnárová. Podľa nej si v pokladnici kúpilo lístok 321 ľudí, čo je prepad o 60 percent v porovnaní s dobou, keď rýchliky v Hronskej Dúbrave zastavili.

Cesta vlakom zo stredného Slovenska na západ je po zmenách krkolomná. Turisti z mesta pod značkou UNESCO ráno o 5.41 nastúpia do štiavnickej Anče, aby o 6.12 mohli prestúpiť na osobný vlak do Zvolena. Po desiatich minútach jazdy čakajú 40 minút na prestup na rýchlik do Bratislavy. Celková cesta tak trvá aj viac ako štyri hodiny. Viacerí potom volia radšej autobus.

Priame spojenie s Bratislavou štartuje v Banskej Štiavnici o 5.20 a cesta trvá tri hodiny. Pred zavedením nového grafikonu bol potrebný len jeden prestup, napríklad ráno o 9.23 dorazil vláčik do Hronskej Dúbravy a za sedem minút prichádzal do tejto stanice rýchlik do hlavného mesta. <pe>

22 debata chyba