Merkelová varovala Európu pred spomalením reforiem

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok varovala pred oslabením štrukturálnych reforiem v Európe a vyzvala krajiny eurozóny, aby využili dlhovú krízu na modernizáciu a posilnenie svojej konkurencieschopnosti.

24.01.2013 16:32
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová počas vystúpenia vo švajčiarskom Davose nabádala Európanov, aby nepoľavili v reformách.
debata (2)

Počas vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyjadrila tiež obavy z menovej manipulácioe vo svete a poukázala konkrétne na Japonsko.

„Zo skúseností v politike viem, že pre politické štrukturálne reformy je potrebný tlak,“ uviedla Merkelová. „Z toho vyvodzujem, že ak sa dnes Európa nachádza v ťažkej situácii, musíme už teraz zavádzať štrukturálne reformy, aby sme zajtra žili lepšie,“ dodala.

Kancelárka tiež hovorila o svojich obavách z menových manipulácií a z politického vplyvu na centrálne banky. Spomenula Japonsko, kde je teraz centrálna banka pod tlakom novej vlády na razantné zvyšovanie objemu peňazí v ekonomike.

„Nechcem tvrdiť, že sa teraz pozerám na Japonsko úplne bez obáv. A pre Európu bude v tomto smere dôležité, aby sa vrátila späť rozsiahla peňažná likvidita, ktorá sa vlani dala bankám,“ povedala Merkelová.

2 debata chyba