Česi v SPP ako prvé otvoria ceny plynu

Český Energetický a průmyslový holding od štvrtka už riadi Slovenský plynárenský priemysel i jeho dcérske firmy.

24.01.2013 20:00 , aktualizované: 25.01.2013 08:00
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto.
debata (82)

Jeden z najväčších podnikov na Slovensku tak po necelých jedenástich rokoch od privatizácie zmenil majiteľa. Prvá vec, ktorú začal nový investor podľa zistení Pravdy hneď riešiť, sú nákupné ceny plynu z Ruska. Surovina by totiž mala zlacnieť. Veľkosť zľavy bude jasná až po skončení rokovaní.

Prvé rozhovory medzi SPP a Rusmi podľa hovorcu spoločnosti Petra Bednára prebehli ešte v čase, keď slovenského dominantného dodávateľa plynu ovládali nemeckí a francúzski akcionári. ,,Podobne ako ďalšie európske energetické spoločnosti aj SPP rokuje s Gazprom Exportom," potvrdil Bednár.

Rusi v súčasnosti žiadajú za tisíc kubíkov plynu viac ako 400 amerických dolárov, čo je v prepočte približne 300 eur. Viaceré európske plynárenské spoločnosti však v súlade s vývojom na medzinárodných burzách podľa agentúry Reuters tlačia ruskú spoločnosť do zníženia cien zhruba o desať percent. V prípade úspechu rokovaní by poskytnutie zľavy pocítili aj slovenské domácnosti.

Nastala by totiž podobná situácia ako vlani, keď sa po desatinovom zlacnení importovaného plynu znížili ceny pre domácich odberateľov približne o päť percent. Rodina bývajúca v nezateplenom dome s rozlohou 100 štvorcových metrov, ktorá na plyne varí a využíva ho na ohrev vody i na kúrenie, vďaka zlacneniu podľa prepočtov Pravdy ušetrila mesačne zhruba 7,6 eura.

Je však otázne, kedy sa rokovania naplno spustia. Noví členovia vedenia totiž po prebratí svojich funkcií avizovali, že v SPP budú zatiaľ tri dni v týždni. Ich predchodcovia, ktorí zastupovali záujmy nemeckého a francúzskeho vlastníka, zvyčajne trávili v spoločnosti celý pracovný týždeň.

Najväčší vplyv na rokovania o znížení nákupnej ceny bude mať nový šéf SPP Daniel Křetínský, ktorý je zároveň spoluvlastníkom českého energetického holdingu. Kontrolné právomoci v SPP bude mať spolu so zástupcami štátu aj Peter Korbačka. Ten do dozornej rady dominantného dodávateľa plynu prišiel zo slovenskej finančnej skupiny J&T, ktorá je tiež spoluvlastníkom holdingu. Zmeny v predstavenstve i dozorných radách sa udiali aj v spoločnosti SPP – Distribúcia a v Eustreame. Od dneška by mali nastúpiť zástupcovia Energetického a průmyslového holdingu aj do Pozagasu a Nafty, ktoré sa zaoberajú skladovaním plynu.

Zmeny sa podľa informácií Pravdy mohli udiať už skôr. Odchádzajúci vlastníci však čakali na zaslanie jednej zo splátok z celkovo 2,6-miliardovej sumy, ktorú holding zaplatil nemeckému E.ON Ruhrgasu a francúzskemu GDF Suez. To sa stalo v stredu tesne po pätnástej hodine a hlasovanie o nových nominantoch sa tak mohlo začať. Transakciu ešte musia posúdiť protimonopolné inštitúcie.

Po ukončení všetkých krokov bude Energetický a průmyslový holding vlastniť 49 percent akcií vo všetkých troch zmienených firmách, teda aj v materskom SPP, ktorý predáva plyn domácnostiam a podnikateľom. Počas roka 2013 však štát zrejme podiel v SPP odkúpi a získa tak kontrolu nad cenami plynu. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský nedávno odhadol cenu podielu na necelých šesťdesiat miliónov eur, presné stanovenie hodnoty však prebehne, keď rezort vyberie poradenskú firmu.

Nemeckí a francúzski vlastníci sa rozhodli predať svoje podiely v skupine SPP, aby získali peniaze na rozvoj firiem v zahraničí. Rozhodnutie padlo zhruba pred dvomi rokmi. Na transakciu bol potrebný aj súhlas vlády, ktorá mala podľa privatizačnej zmluvy predkupné právo na akcie plynárov. Po páde Radičovej kabinetu sa však muselo čakať na voľby a príchod novej garnitúry. Definitívny súhlas s prevodom akcií bol daný vlani v decembri, po tom, čo hospodársky rezort vyrokoval právo ovládať materský Slovenský plynárenský priemysel a s ním aj ceny plynu pre domácnosti.

Menšinový podiel spolu s právom ovládať spoločnosť SPP sprivatizovala prvá Dzurindova vláda v roku 2002. Za predaj zinkasovala sumu 120,9 miliardy korún, ktorú za akcie dali vláde v roku 2002 krátko pred parlamentnými voľbami. Transakcia bola realizovaná, aj keď v tendri prišla len jedna ponuka a odhady renomovaných spoločností hovorili, že balík 49 percent akcií najväčšieho slovenského podniku má hodnotu – 121 až 193 miliárd korún. Peniaze sa privatizérom vrátili už naspäť vďaka vysokým ziskom a dividendám plynární. Zisky SPP rástli spolu so zdražovaním plynu a ozdravovaním firmy.

Vláda za výhodu vstupu Čechov do SPP označuje, že firma sľúbila vyplácať počas piatich rokov minimálne dividendy 600 miliónov eur ročne, z čoho polovica pôjde pre štát. To má pomôcť štátnej kase pri konsolidácii. Vyššie dividendy však pôjdu zrejme na úkor rastúceho zadlženia SPP, s čím je spojený možný pokles hodnoty firmy. Otázne tiež je, ako dlho bude SPP ešte profitovať z tranzitu plynu na západ, keďže sa budujú aj nové plynovody ako je North Stream a South Stream.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba