Daň z nepeňažnej výhry bude naďalej platiť výherca

Povinnosť platiť daň z nepeňažnej výhry sa z výhercu na organizátora hry, žrebovania či súťaže prenášať nebude. Poslanci NR SR v utorok neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov od KDH, ktorý takúto zmenu prinášal.

05.02.2013 12:21
debata (1)

Pavol Abrhan, Pavol Hrušovský, Monika Gibalová a Martin Fronc (všetci KDH) argumentovali tým, že výhercovia nepeňažných výhier musia znášať negatívne dosahy a často sa dostanú do platobnej neschopnosti. V súčasnosti musí totiž takýto výherca odviesť z výhry nielen 19-percentnú daň, ale aj sadzbu poistného vo výške 14 percent do zdravotnej poisťovne, ktorú chce KDH zrušiť úplne.

„Objavujú sa prvé prípady, ktoré chce poisťovňa vymáhať exekúciou, nakoľko táto povinnosť má negatívny sociálny dosah a neúmerne zaťažuje výhercu nepeňažnej výhry. Možno odôvodnene predpokladať, že počet prípadov, kedy výherca nepeňažnej výhry nebude schopný odvod uhradiť, bude mať stúpajúcu tendenciu,“ upozorňovalo KDH.

Na druhej strane, peňažné výhry odvodovej povinnosti nepodliehajú. KDH chcelo preto obe formy výhier zrovnoprávniť. Novela riešila tento problém jednoznačnou požiadavkou, aby rovnako ako peňažné výhry alebo ceny, tak aj nepeňažné výhry, nepodliehali odvodovej povinnosti do zdravotnej poisťovne.

V súčasnosti, ak výherca získa napríklad automobil, prevádzkovateľ alebo organizátor hry či súťaže je povinný oznámiť výhercovi jeho hodnotu. Tou je obstarávacia cena alebo vlastné náklady prevádzkovateľa hry, súťaže alebo žrebovania. Výherca je následne povinný z tejto výhry zaplatiť 19-percentnú daň aj 14-percentnú sadzbu poistného do zdravotnej poisťovne.

1 debata chyba