V štátnom rozpočte bude chýbať vyše 360 miliónov eur

V tohtoročnom rozpočte bude oproti pôvodným plánom chýbať vyše 360 miliónov eur. Analytici ministerstva financií totiž vypočítali, že spomalenie hospodárskeho rastu v porovnaní s prognózou, na ktorej je postavený schválený rozpočet, bude znamenať nižšie príjmy z daní a odvodov v sume 361 miliónov eur.

08.02.2013 14:01 , aktualizované: 15:26
Peter Kažimír Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír
debata (321)

„Je to spôsobené najmä vývojom v externom prostredí a prenosom tohto vývoja do našej ekonomiky a trhu práce,“ konštatoval na piatkovej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír.

Rezort financií sa však ani napriek zhoršenému výhľadu daňových a odvodových príjmov svojho pôvodného cieľa na tento rok, teda zníženiu deficitu verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu, nevzdáva. „Som presvedčený o tom, že túto zákrutu vyberieme. Je to samozrejme komplikácia,“ tvrdí minister.

Aktuálny výpadok by sa mal podľa neho kryť predovšetkým z rezervy, ktorá sa vytvorila výstupom ľudí z druhého piliera. Jej výška zatiaľ nie je definitívna, podľa Kažimíra by to však mohlo byť zhruba štvrť miliardy eur. Zvyšných zhruba 100 mil. eur by mal štát získať z dvoch tretín viazaním výdavkov, ktoré má byť selektívne na základe rokovaní s jednotlivými správcami rozpočtových kapitol. Zvyšok si vláda trúfa dostať zo štátnych firiem. "Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch by mohli byť príjmy z dividend lepšie a garantujem, že vyzametáme všetky kúty,“ dodal Kažimír.

Súčasnou revíziou daňových a odvodových príjmov sa tak opakuje situácia z predchádzajúceho roka, kedy rezort financií musel k podobnému kroku pristúpiť hneď niekoľkokrát. Vlaňajšie skresávanie odhadov však minister pripisuje predovšetkým kolapsu finančnej správy a zmene jej správania v súvislosti s vratkami dane z pridanej hodnoty. Finančná správa totiž podľa neho nebola schopná začiatkom minulého roka vracať podnikateľom vratky, rovnako zdržovala ich vyplácanie ešte v druhej polovici roka 2011, čo skreslilo čísla daňových príjmov. Pre rok 2011, ktorý bol posledným celým rokom kabinetu Ivety Radičovej, to znamenalo nadhodnotenie výnosu o 180 mil. eur. V skutočnosti by však deficit verejných financií za rok 2011 mal byť 5,2 % a nie 4,1 % hrubého domáceho produktu, ako sa pôvodne uvádzalo. „Možná revízia, ale hlavne jej príčiny, sú hanbou pre Slovensko,“ tvrdí Kažimír.

Daňovo -odvodová prognóza IFP

Daňové a odvodové príjmy by mali v roku 2013 v porovnaní so schváleným rozpočtom klesnúť o 0,5 % HDP a v roku 2015 až o 1,3% HDP. V roku 2013 tento pokles predstavuje 361 mil. eur. Dôvodom pre negatívnu revíziu príjmov je najmä zhoršený výhľad makroekonomického vývoja. Časť prepadu úspešnosti výberu DPH v roku 2012 bola spôsobená optickým navýšením jej výnosu v roku 2011 o 179 mil. eur spôsobeným neskorším vracaním jej nadmerných odpočtov. Aktualizovaná prognóza bola členmi Výboru pre daňové prognózy hodnotená ako realistická.

Podarilo sa nám tiež vysvetliť významnú časť prekvapivo nepriaznivého vývoja dane z pridanej hodnoty v roku 2012. Veľkú časť (41%) je možné vysvetliť nadhodnotením akruálneho výnosu v roku 2011, ktorý sa premietol do odhadu v roku 2012, a bol spôsobený neskorším vracaním jej nadmerných odpočtov. Ďalších 13% je vysvetlených rozdielom medzi aktuálnym odhadom akruálneho výnosu na základe aktuálnej metodiky posunutého cashu a odhadom podľa spresnenej metodiky. Tento rozdiel je na základe dostupných údajov konzervatívne odhadnutý na 58,3 mil. Eur. Zvyšných nevysvetlených 217,5 mil. Eur (bude sa meniť v závislosti od zmeny vplyvu zvýšenia akruálneho výnosu v roku 2012 z titulu zmeny metodiky) bude reprezentovať dlhodobý problém s elasticitou DPH.

Martin Filko, Inštitút finančnej politiky MF SR

Výber daní „pokazili“ vládne opatrenia

Opozícia vidí dôvody zhoršeného výberu daní a odvodov jednoznačne na strane opatrení, ktoré zavádza vládny kabinet Roberta Fica. Ako na brífingu Ľudovej platformy uviedol podpredseda KDH Milan Moravčík, vláda ničí vysokými odvodmi živnostníkov, likviduje pracovné miesta kubánskym Zákonníkom práce a oproti okolitým krajinám nadmerne zdaňuje podnikateľov.

„Vyzývame vládu Roberta Fica, aby opravila to, čo pokazila v oblasti daní, odvodov a Zákonníka práce a aby začala robiť politiku pre ľudí, a nie pre svojich mecenášov,“ povedal. Podľa Ivana Švejnu z Mosta-Híd sa však situácia zrejme ešte zhorší. Mnohé opatrenia vlády Smeru totiž platia iba od 1. januára tohto roku.

„Tie negatívne dopady len do budúcna prídu. Evidentne ani táto prognóza do budúcnosti nevyjde,“ tvrdí. Náš záväzok stlačiť deficit pod maastrichtské 3 % a následne znižovať deficit ročne o 0,5 percentu­álneho bodu je tak podľa neho iba v teoretickej rovine.

Hospodárstvo spomalí

Znížený odhad rozpočtových príjmov v rámci aktuálnej daňovej prognózy vyplýva z januárovej aktualizácie prognózy makroekonomického vývoja. V nej rezort financií odhaduje rast ekonomiky na úrovni 1,2 %, čo oproti septembru znamená zníženie o 0,9 percentu­álneho bodu. Pomalšie ako sa pôvodne očakávalo, by malo hospodárstvo rásť aj v ďalších rokoch. Prognózu pre rok 2014 rezort financií skresal o 0,6 % na 2,9 % a pre rok 2015 o 0,3 % na 3,3 %. V roku 2016 očakáva ministerstvo zrýchlenie rastu na 3,6 %.

321 debata chyba