Ceny rastú najpomalšie za dva roky

Kto však prácu má, bude si môcť tento rok podľa analytikov dovoliť kúpiť viac ako vlani. Rast miezd by totiž mal infláciu tesne predbehnúť.

16.02.2013 13:07
zľava, výpredaj, sale, online nakupovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Kým posledné dva roky ľudí trápil takmer štvorpercentný rast cien, úvod tohto roka odštartoval „len“ vyše dvojpercentným zdražovaním. Ceny tovarov a služieb sa v januári zvýšili medziročne o 2,4 percenta, čo je najmiernejší cenový pohyb od konca roka 2010. Ide najmä o dôsledok toho, že ceny energií sa priemerne takmer nezmenili, čo je na úvod roka nezvyčajné.

Miernejšie ceny môžu pomôcť ľuďom, ale aj štátnej kase. Kým posledné dva roky zdražovanie utlmovalo domácu spotrebu a to vplývalo aj na výber spotrebných daní, tento rok ceny môžu spôsobiť opak. Aby ľudia viac míňali a platili dane, musia však najprv mať prácu a adekvátne zarábať. V čase recesie v eurozóne a rastu nezamestnanosti to môže byť problém.

Kto však prácu má, bude si môcť tento rok podľa analytikov dovoliť kúpiť viac ako vlani. Rast miezd by totiž mal infláciu tesne predbehnúť. „To vo výsledku môže povzbudiť spotrebiteľský dopyt a sebadôveru spotrebiteľov, ktorí budú ochotnejší viac nakupovať a tým aj podporovať miestnu ekonomiku,“ konštatuje analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Problémom pri cenách sú najmä potraviny, na ktoré dávajú rodiny 17 percent svojich príjmov. V januári zdraželi medziročne o takmer šesť percent, čo je podobne vysoko ako posledné dva roky. „Súvisí to so zrýchlením rastu cien potravín v druhom polroku 2012 pod vplyvom vyšších cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Už tradične sa pod vyššie ceny podpísalo aj sezónne zdraženie ovocia a zeleniny.

V medziročnom porovnaní síce v žiadnej z hlavných kategórií priame zlacňovanie nenastalo, ale v porovnaní cien januára a decembra klesli ceny oblečenia a obuvi. „Prejavili sa tak povianočné zľavy, ktoré výrazne zrazili ceny tovarov, niekedy až o polovicu. To by malo podporiť aj maloobchodné tržby, ktoré v decembri dopadli zle, a nahradiť tak obchodom pokazenú sezónu,“ hodnotí analytik Home Credit Michal Kozub.

Najpodstatnejšie sú však pre rodiny ceny energií, keďže na energie ide tradične až 28 percent celkových mesačných výdavkov domácností. Rodinám sa z energií najviac od januára zmenila cena elektriny, priemerne poklesla o viac ako tri percentá.

Ceny si v úvode roka držal aj nábytok, vybavenie domácností a bežná údržba domu. Menej ľudia doplácali aj za dopravu. Ceny v doprave nerástli už ku koncu minulého roka, a to najmä preto, že už vyprchal efekt zdražených cestovných lístkov v železničnej doprave z novembra 2011.

Protiinflačne paradoxne pôsobia aj príjmové konsolidačné opatrenia vlády, zvyšovanie odvodov a daní, ktoré sa podpísali pod oslabenie disponibilných príjmov domácností, teda aj pod oslabenie spotrebiteľského dopytu. Aj oslabovanie susedných mien najmä v pohraničných regiónoch pôsobilo priaznivo na vývoj domácich spotrebiteľských ci­en.

V januári tiež klesali ceny pohonných hmôt, a to o 0,2 percenta medzimesačne. „V januári už ceny ropy opäť mierne rástli, v eurovom vyjadrení vzrástla cena ropy Brent o 2 percentá. Pokles cien pohonných látok by sa tak mohol vo februári zastaviť,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Medziročná inflácia by sa mala podľa analytikov aj v nasledujúcich mesiacoch pohybovať na úrovniach tesne pod 2,5 percenta. Infláciu budú ťahať nahor najmä ceny potravín. Tlmičom rastu cien bude aj naďalej opatrný spotrebiteľ, a to pod vplyvom pomalšieho ekonomického rastu a pretrvávajúcej vysokej nezamestnanosti v krajine. „Každoročne rizikovým faktorom ale býva vývoj cien poľnohospodárskych komodít či ropy na svetových trhoch a následne ich dopad aj na ceny potravín na pultoch v našich obchodoch,“ dopĺňa Sadovská.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba