Volkswagen v januári výrazne zvýšil predaj, pomohli Číňania a Američania

Nemecký automobilový koncern Volkswagen v januári zvýšil predaj o 15 percent na takmer 750 000 vozidiel. K rastu mu pomohla pokračujúci vysoký dopyt v Číne, ktorý umocnil tohtoročný neskorší dátum začiatku čínskeho lunárneho roka. Z toho dôvodu firma očakáva, že vo februári odbyt v Číne klesne.

17.02.2013 11:14
Volkswagen Golf TwinDrive Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„K januárovému výkonu skupiny Volkswagen pomohol predovšetkým výrazný nárast v Číne, a to z dôvodu neskoršieho dátumu začiatku lunárneho roka,“ uviedol člen vedenia Volkswagenu Christian Klingler.

„Pre tieto mimoriadne vplyvy očakávame, že vo februári odbyt klesne,“ dodal. Začiatok nového lunárneho roka tento rok pripadol až na 10. februára. Vlani bol už 23. januára.

Predaj automobilky v Číne v januári stúpol o 43 percent a v Severnej Amerike o 17 percent. V Európe však klesol o tri percentá. „V Európe má na vývoj trhu naďalej značný vplyv pretrvávajúca ekonomická neistota,“ upozornil Klingler. „Faktom zostáva, že aj rok 2013 bude pre skupinu Volkswagen náročný,“ dodal.

Volkswagen, ktorý má závod aj na Slovensku, je najväčšou automobilkou v Európe. Do roku 2018 sa chce stať najväčším výrobcom automobilov na svete. Firma vlani zvýšila celosvetový predaj o 11 percent na rekordných 9,07 milióna vozidiel.

Česká Škoda Auto, ktorá je súčasťou Volkswagenu, tento týždeň oznámila, že jej predaj v januári medziročne klesol o 7,8 percenta na viac ako 69 500 áut. Automobilka očakáva pokles predaja aj v celej prvej polovici tohto roka, pretože sa pripravuje generačná výmena ôsmich modelov. Tá by sa mala pozitívne prejaviť na odbyte áut až v druhej polovici roka.

2 debata chyba