ČEZ má po Albánsku problém aj v Bulharsku, príde o licenciu

Bulharská prokuratúra navrhne ukončenie platnosti licencie českej spoločnosti ČEZ na distribúciu elektriny v Bulharsku. Oznámila to v utorok bulharská agentúra Focus s odvolaním sa na slová prokurátora Georgija Kamburova na tlačovej konferencii v Sofii.

19.02.2013 12:17
Elektrina, žiarovka, bývanie Foto:
Ilustračné
debata (22)

Kamburov sa údajne zúčastnil previerky aktivít Skupiny ČEZ, ktorú vykonával bulharský regulátor. Akcie ČEZ na pražskej burze na správu reagovali oslabením o 1,51 percenta na 606,90 koruny.

„Pokiaľ ide o systematické porušovanie, ktorého sa dopúšťajú jednotlivé regionálne distribučné spoločnosti, dospeli sme k záveru, že je potrebné navrhnúť v mene kancelárie prokurátora odobratie licencie distribučnej spoločnosti ČEZ,“ povedal Kamburov.

ČEZ-u licenciu odoberú ešte v utorok, uviedol premiér Bojko Borisov na tlačovej konferencii v Sofii.

Kontrolu aktivít spoločnosti ČEZ oznámili bulharské úrady v pondelok s tým, že výsledky budú zverejnené v dohľadnej dobe. Súčasne sa začala previerka aktivít ďalších dvoch zahraničných distribútorov – českej spoločnosti Energo-Pro a rakúskej EVN. Jej výsledky by mali byť známe do 20 dní. Podľa skorších správ bulharských médií proces odobratie licencie trvá približne mesiac.

ČEZ, ktorý už v januári prišiel o licenciu na distribúciu elektriny v Albánsku, akákoľvek pochybenia odmieta a kritizuje politizáciu celého problému. Počas posledného týždňa ulice bulharských miest zaplavili tisíce demonštrantov, ktorí protestovali proti vysokým účtom za elektrinu a z krízovej finančnej situácie obviňovali tak zahraničných distribútorov, ako aj stredopravý kabinet premiéra Bojka Borisova.

Predseda vlády sa v pondelok pokúsil čeliť masovým protestom uvoľnením kritizovaného ministra financií Simeona Ďanková, ale protesty pokračovali násilnosťami v Sofii, Varne a Plovdive. Zranených pri nich bolo jedenásť ľudí, ďalších jedenásť výtržníkov polícia zadržala.

Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS sa v utorok Borisov telefonicky spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Agentúra podrobnosti o rozhovore neuviedla, oznámila len, že jeho témou bola „energetická situácia“ v Bulharsku.

Borisov v utorok zopakoval stanovisko bulharskej vlády, ktorá sa ostro stavia proti návrhom na zoštátnenie distribučných ciest elektriny. Zoštátnenie žiadajú demonštranti aj socialistická opozícia. Oznámil však, že vláda navrhne zníženie cien za odber elektriny o osem percent s platnosťou od marca.

Ceny elektriny v Bulharsku sú podľa údajov Európskeho energetického portálu najnižšie v celej Európskej únii. Problémom sú ale veľmi nízke platy Bulharov, platby za energie sú často vysokou položkou rodinného rozpočtu. Odberné cena elektriny sa tak stali významným témou verejných diskusií pred parlamentnými voľbami, ktoré Bulharsko čakajú 7. júla.

Hovorkyňa ČEZ Barbora Půlpánová v pondelok povedala, že ČEZ v Bulharsku „v plnom rozsahu napĺňa všetky povinnosti, ktoré mu ukladá regulačný rámec. Preto kategoricky odmieta akékoľvek pochybenie, ktoré by teoreticky mohlo viesť k začatiu procedúry odobratia licencie“.

ČEZ podľa Půlpánovej nesúhlasí s politizáciou celej tejto problematiky, ktorá je zrejmá i z komentárov bulharských médií. „V krajine dozrievať revolučná situácia,“ varoval v utorok v sofijskej televízii politický analytik Jevgenij Dajnov. Niektorí novinári predpovedajú, že premiér Borisov by mohol v predvolebnom obdobím tlaku „hlasov z ulice“ podľahnúť.

ČEZ pôsobí v Bulharsku od roku 2005, keď kúpil za deväť miliárd českých korún majoritný podiel v troch distribučných spoločnostiach, ktoré neskôr zlúčil do jednej. Podľa portálu Novinite vo viac než sedemmiliónovej krajine dodáva energiu do dvoch miliónov domácností v západnom Bulharsku a v hlavnom meste Sofia.

Okrem Bulharska ČEZ čelí ťažkostiam v Albánsku, kde sa dostal do konfliktu s úradmi a tie rozhodli odobrať firme licenciu na distribúciu elektriny. ČEZ začal kroky k arbitráži s albánskym štátom o náhrade škody za zmarenú investíciu, celková strata v Albánsku sa odhaduje na päť miliárd korún.

ČEZ na ďalej pôsobí v Rumunsku, Poľsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. ČEZ investoval v zahraničí od roku 2005, kedy začal medzinárodnú expanziu, 72 miliárd korún.

22 debata chyba