Ruský boháč chce miliardy rozdať, nechce nimi kaziť svoje deti

Jeden z najbohatších Rusov, podnikateľ v hutníctve a v médiách Vladimir Potanin, sľubuje rozdať značnú časť svojho majetku na dobročinné účely. Dcére a dvom synom chce odkázať najviac zopár desiatok miliónov, ktoré postačujú na "dôstojnú existenciu" - aby ich ochránil pred zhubným vplyvom prehnaného bohatstva.

03.03.2013 10:29
Doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

„Chcem ochrániť svoje deti pred miliardami. Miliarda jednoducho deptá človeka a zbavuje ho iniciatívy,“ uviedol v televíznom rozhovore Potanin, ktorého majetok časopis Forbes vlani odhadol na 14,5 miliardy dolárov, čo stačilo na štvrtú priečku v Rusku a na 46. vo svete.

Na otázku, či tento odhad zodpovedá skutočnosti, miliardár len poznamenal, že by si to tiež rád myslel. Predovšetkým zdôraznil, že vo svete všetci úspešní a bohatí ľudia myslia na dobročinnosť a na to, „ako vrátiť dlh spoločnosti“. Nie snáď preto, že by sa boháči niečím previnili, ale preto, že sa im darilo lepšie a dosiahli väčší úspech, a tak považujú za vhodné zlepšiť život aj svojmu okoliu. „Je potrebné pracovať pre spoločnosť preto, aby ľudia mali k tebe lepší vzťah, aby ti bohatstvo nevyčítali,“ vysvetlil.

Miera dobročinnosti podľa Potanina svedčí „o zrelosti spoločnosti a o jej úspešnosti“. Zatiaľ však má charita v Rusku zlú povesť a ľudia majú sklon hľadať za filantropiou skryté motívy. Ani firmám neplynú z dobročinnosti žiadne výhody, „ale skôr naopak“. Podnik si napríklad môže započítať do nákladov reklamu, ale dobročinnosť nesmie, hoci v záujme spoločnosti by bol skôr opačný stav.

Potanin sa podľa médií ako prvý Rus pripojil minulý mesiac k iniciatíve Prísľub (The Giving Pledge), založenej pred tromi rokmi Billom Gatesom a Warrenom Buffetom, ktorej členovia sa zaviazali rozdať najmenej polovicu svojho majetku na dobročinné účely. K iniciatíve sa medzitým pridala viac než stovka boháčov s úhrnným majetkom presahujúcim 500 miliárd dolárov. Iniciatíva peniaze neprijíma ani neurčuje svojim členom, ako a čo majú finančne podporiť. Miliardári len sľubujú, že peniaze investujú do dobročinných projektov.

16 debata chyba