Deficit Francúzska sa môže vyšplhať na 3,7 %, pripustil Hollande

Deficit francúzskych verejných financií bude v tomto roku pravdepodobne vo výške 3,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to v utorok prezident krajiny Francois Hollande.

12.03.2013 17:13
Euro, peniaze, ekonomika, Paríž, Eiffelovka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Išlo o prvé oficiálne naznačenie toho, o koľko sa mení pôvodný zámer zredukovať deficit na úroveň 3 % HDP. Francúzska socialistická vláda bola nútená pripustiť, že slabší ako očakávaný hospodársky rast, zmarí jej zámery vyhovieť v tomto roku pravidlám EÚ, ktoré dovoľujú deficit verejných financií maximálne vo výške 3 % HDP.

"Náš deficit verejných financií bol v roku 2011 na úrovni vyše 5 % HDP, v roku 2012 vo výške 4,5 % HDP a za rok 2013 bude pravdepodobne na úrovni 3,7 % HDP, hoci sa budeme snažiť, aby bol nižší,“ povedal Hollande v prejave v meste Dijon na východe Francúzska. Podľa minulomesačnej predikcie Európskej komisie (EK) bude francúzsky deficit verejných financií vo výške 3,7 % HDP. EK však uviedla, že je to tolerovateľné, ak sa zachová tempo redukcie základného štrukturálneho schodku, ktorý nezahŕňa výkyvy spôsobené ekonomickým cyklom.

Francúzska vláda sľúbila, že v najbližších týždňoch načrtne opatrenia s cieľom znížiť verejné výdavky o zhruba 10 mld. eur ročne. "Správnou ekonomickou stratégiou je zostať na tejto ceste a neurobiť niečo, čo môže oslabiť hospodársky rast,“ povedal prezident Hollande. "To je podstata dialógu s Európskou komisiou, udržať kurz, nič viac a nič menej,“ dodal.

2 debata chyba