Škrty by nemali ohrozovať rast, zhodli sa lídri únie

Znižovanie deficitov a podpora rastu nemusia byť v rozpore, zhodli sa lídri únie na stretnutí v Bruseli.

15.03.2013 03:18
Španielsky premiér Mariano Rajoy Foto: ,
Španielsky premiér Mariano Rajoy na summite v Bruseli
debata (2)

Summit Európskej únie sa zhodol na tom, že je potrebné súčasne sa usilovať o znižovanie rozpočtových deficitov a pritom podporovať hospodársky rast. Vyplýva to z vyhlásenia českého premiéra Petra Nečasa po skončení summitu 27 členov EÚ.

„Záver je ten, že je naďalej potrebné veľmi pozorne sledovať dva parametre – konsolidované verejné financie a parameter hospodárskeho rastu. Tieto dve veci nie sú v rozpore,“ povedal Nečas.

Podľa neho sa dá „zdravý rast“ postaviť len na zdravých štátnych financiách. Na druhej strane ale nie je možné sa k trvalo udržateľným rozpočtom iba preškrtať, vyhlásil Nečas. „Na to je potrebný hospodársky rast,“ dodal.

Podobne sa vyjadril únijný prezident Herman Van Rompuy. Podľa neho panoval medzi účastníkmi summitu široký konsenzus na tom, že je potrebné súčasne sa usilovať o finančnú stabilitu a dôveru trhov a bojovať proti nezamestnanosti, a to predovšetkým proti nezamestnanosti mladých ľudí.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyhlásil, že makroekonomické ukazovatele ukazujú na zlepšenie situácie, nezamestnanosť je ale neprijateľne vysoká. Van Rompuy k tejto situácii uviedol, že únijní predstavitelia sú si vedomí frustrácie množstva Európanov.

Únijný prezident ďalej uviedol, že je potrebné vytvoriť podmienky pre dlhodobý hospodársky rast a pre posilnenie európskej konkurencieschop­nosti. Zdôraznil, že každá krajina musí voliť riešenia, ktoré majú zmysel aj v dlhodobom horizonte. Podľa neho je potrebné, aby pri zabezpečovaní zdravých financií neboli obetované investície do vzdelávania a do inovácií.

Na štvrtkovej časti summitu sa očakávala debata o rovnováhe medzi rozpočtovými škrtmi a podporou rastu vzhľadom k rastúcej nezamestnanosti a ekonomickej stagnácii v mnohých krajinách EÚ. K väčšiemu stretu však zjavne nedošlo, pretože lídri EÚ schválili závery summitu prakticky bezo zmeny, tak ako boli navrhnuté.

Tieto závery však naznačujú určitý posun k podpore rastu. Vyzývajú napríklad ku „krátkodobým cieleným opatreniam na podporu rastu a tvorby pracovných miest“. Rovnako tak sa vyslovujú pre to, aby sa pri znižovaní rozpočtových deficitov rozlišovalo podľa jednotlivých krajín a aby škrty neohrozovali rast.

Fico: Nočné rokovania sú nezmysel

Nočné bruselské rokovania sú úplný nezmysel. Myslí si to premiér Robert Fico, ktorého jedno z takýchto rokovaní čakalo aj počas dvojdňového summitu Európskej rady. Vo štvrtok po prvom dni rokovania lídrov všetkých krajín Európskej únie sa totiž neskoro večer začala ďalšia diskusia, tentoraz už iba premiérov krajín eurozóny.

„Niekedy to už vyzerá tak, ako keby Európska únia chcela presvedčiť ľudí v Európe, že ťažko pracujeme. Ale ťažko pracovať sa dá aj cez deň, je to úplný nezmysel. Nerozumiem tomu, ako môže začať eurosummit o jedenástej alebo o pol dvanástej v noci,“ povedal pred summitom novinárom Fico.

Na separátnom rokovaní lídrov krajín eurozóny sa pritom podľa neho malo hovoriť aj o Cypre a pomoci tejto ostrovnej krajine. Podmienkou Slovenska podľa Fica naďalej zostáva to, aby Cyprus sprístupnil informácie o spoločnostiach, ktoré pôsobia na Slovensku. Tlak vyvíjaný na Cyprus sa pritom podľa premiéra už začína vyplácať. Kým totiž predtým niektoré požiadavky o informácie o firmách ostrovná krajina vybavovala aj 400 dní, teraz to trvá už len dva týždne.

„Cyprus si uvedomuje, že ak chce nejakú pomoc, bude musieť koordinovať. Preto minister financií opätovne bude túto tému otvárať na summite ministrov financií,“ dodal Fico.

Predstavitelia eurozóny očakávajú, že rozhodnutie o poskytnutí finančnej pomoci Cypru by mohlo padnúť do konca marca. Jednou z podmienok je schválenie nemeckým parlamentom, ktorý svoj súhlas zas podmieňuje vyjadrením ministrov financií eurozóny, že Cyprus pomoc vôbec potrebuje. Čím nižšiu sumu pritom bude krajina žiadať, o to väčšia je šanca, že bude nemecký parlament tesne pred voľbami v krajine súhlasiť.

Monti sa lúči

Summitu sa zrejme naposledy zúčastnil taliansky premiér Mario Monti, ktorý prehral v nedávnych parlamentných voľbách v Taliansku. Voľby sa skončili patom, keď väčšinu hlasov získali strany kritizujúce politiku škrtov presadzovaných Bruselom. Monti pred summitom uviedol, že vyzve svojich kolegov, aby sa zamysleli nad pozitívnymi i negatívnymi dôsledkami vývoja v Taliansku. Podľa neho Taliansko robilo všetko, čo jej EÚ odporučila, ale podpora EÚ sa rozplynula. Dôvod podľa neho môže byť aj v tom, že štrukturálne reformy nemali dosť času, aby priniesli ovocie.

2 debata chyba