Juncker: O Cypre treba rýchlo rozhodnúť

Eurozóna sa musí urýchlene dohodnúť na podmienkach pomoci pre Cyprus. Vyhlásil to v piatok luxemburský premiér a niekdajší dlhoročný šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker.

15.03.2013 09:26
Euro, kufrík, ekonomika, euroval Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Neviem si predstaviť, že víkend prejde bez toho, aby sme vyriešili problém Cypru,“ povedal Juncker pred piatkovou schôdzkou ministrov. Na otázku, či by mali cyperské banky po vzore Grécka súhlasiť s odpismi investícií do vládneho dlhu, Juncker odpovedal, že ostrovná krajina predstavuje „iný prípad“. Medzinárodná finančná pomoc pre Cyprus však v prípade schválenia musí viesť k rovnakým výsledkom ako v Grécku, zdôraznil Juncker, ktorý ukončil v januári pôsobenie na čele Euroskupiny.

Cyperská vláda požiadala Medzinárodný menový fond a EÚ o pomoc minulý rok v júni po tom, čo musela zachraňovať dve najväčšie banky v krajine. Tie stiahla do problémov ich výrazná angažovanosť v Grécku. Nikózia s medzinárodnými veriteľmi rokuje o úverovom programe v objeme 17,5 miliárd eur, čo je hodnota takmer celého ročného výkonu cyperskej ekonomiky.

Ministri financií členských štátov eurozóny sa stretávajú na rokovaniach o pomoci pre Cyprus v piatok o 17:00 po summite lídrov EÚ v Bruseli.

1 debata chyba