Cyperčanov nahnevalo zdaňovanie vkladov za pomoc od únie

Obyvateľov Cypru v sobotu rozhorčila správa o jednorazovom zdanení vkladov, ktoré sú podmienkou pomoci od únie.

16.03.2013 20:17
Cyprus, bankomat, pomoc, eurozóna Foto: ,
Cyperčania pred bankomatmi. Za pomoc od eurzóny prisľúbil Cyprus zdaniť vklady v bankách.
debata (65)

Pri bankomatoch po celej krajine sa objavili hlúčiky ľudí, ktorí si vyberali peniaze. Banky, v ktorých majú uložené peniaze napríklad aj slovenskí a českí podnikatelia, však už urobili kroky, aby boli na účtoch zmrazené sumy zodpovedajúce dani. Dohoda o zdaňovaní vkladov prekvapila aj niektorých cyperských politikov. Komunistická strana AKEL dokonce zvažuje návrh na odchod Cypru z eurozóny.

„Mojou prvou reakciou je šok,“ uviedol šéf parlamentnej komisie pre finančné záležitosti Nicholas Papadopulos. „Toto rozhodnutie je oveľa horšie, než sme očakávali. Je v rozpore s tým, o čom nás vláda až do piatkovej noci uisťovala,“ dodal.

Cyprus by bez pomoci zrejme musel vyhlásiť platobnú neschopnosť. „Prial by som si, aby som nebol minister, ktorý musí tento krok urobiť,“ povedal k zdaneniu vkladov cyperský minister financii Michalis Sarris. „Krach bankového systému alebo celej krajiny by ale znamenal stratu oveľa viac peňazí,“ dodal.

Jednorazovú daň musí schváliť parlament do utorka, keď sa na Cypre otvoria banky. V pondelok je v krajine štátny sviatok. Papadopulos odmietol špekulovať o tom, ako bude parlament hlasovať. „Ak to uskutočníme, existuje veľké riziko, že to nebude koniec. Bankový systém bude stále čeliť nestabilite, pretože sa bude stretávať s výrazným odlivom kapitálu,“ upozornil.

Generálny tajomník komunistickej Pokrokovej strany pracujúceho ľudu (AKEL) Andros Kyprianu označil postup medzinárodných veriteľov za „zlomyseľný a neokoloniálny“. Dodal, že strana prerokuje návrh na vystúpenie Cypre z eurozóny. Hnutie sociálnych demokratov (Edeka) obvinilo Európsku úniu z „pochovania princípov solidarity“ a vládu z „bezvýhradnej kapitulácie“.

Ministri financií krajín eurozóny sa v noci na sobotu dohodli na záchrannom balíku pre Cyprus v hodnote až desiatich miliárd eur. Cyprus však v rámci dohody musí vybrať jednorazovú daň 9,9 percenta z vkladov nad 100 000 eur a 6,75 percenta z nižších vkladov. Predchádzajúca pomoc krajinám eurozóny požiadavku na zdanenie vkladov nezahŕňala.

„Zaujímalo by ma, kam sa podela solidarita EÚ. Čo sme dostali? Nič,“ vyhlásil cyperský mechanik Jannis Pavlu. „Neviem, prečo by som mal platiť za chyby bánk,“ dodal ďalší z Cyperčanov. „Sicíliu nazývajú ostrovom mafie. Tým ale nie je Sicília, je to Cyprus. Toto je jednoducho krádež,“ povedal jeden cyperský dôchodca.

Daň postihne aj cudzincov, ktorí majú uložené peniaze v cyperských bankách. V tejto súvislosti sa hovorí najmä o Rusoch, pre ktorých je Cyprus daňovým rajom. Podľa agentúry Reuters sa cudzinci na celkových vkladoch v cyperských bankách (odhadovaných na 69 miliárd eur) podieľajú viac ako tretinou.

Podľa analytika českej spoločnosti Patria Finance Davida Mareka sa nové opatrenie dotkne aj Čechov. „Je veľa stredne veľkých firiem, ktoré využívajú výhody registrácie na Cypre. Často sú z prostredia veľkých finančných skupín,“ povedal serveru iDnes.cz.

Podobná situácia je na Slovensku. Premiér Robert Fico podmieňoval podporu pôžičke Cypru aj zvýšením informovanosti o majiteľoch schránkových firiem, ktoré na Cypre vlastnia Slováci.

65 debata chyba