Peniaze pre Cyprus upokoja trhy, predpokladajú analytici

Záchranný balík pre Cyprus v hodnote desiatich miliárd eur, na ktorom sa dohodli ministri financií krajín eurozóny, prinesie európskym finančným trhom upokojenie.

17.03.2013 08:20
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Vyplýva to z vyjadrení niektorých českých analytikov. Na záchranu cyperských bánk doplatia tamojší sporitelia, pretože Cyprus bude musieť zaviesť jednorazovú daň na vklady.

„Odstráni sa jedno z potencionálnych ohnísk ďalšej neistoty na finančných trhoch. Ak sa Cyprus zachráni, je to z pohľadu finančných trhov pozitívne,“ uviedol hlavný analytik spoločnosti Patria Finance David Marek.

Upokojenie bude podľa neho dôležité najmä pre ostatné európske krajiny. „Čím bude stabilnejšia a priaznivejšie situácie v eurozóne, tým je to rozhodne lepšie pre Českú republiku, ktorá na ekonomickej situácii v eurozóne výrazne závisí,“ poznamenal Marek.

„Plán mi príde ako životaschopný za predpokladu, že sa podarí zabezpečiť výber jednorazovej dane do utorka. Celkový balík pomoci sa scvrkol na 10 miliárd eur, čo je prijateľné,“ povedal hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Aj medzi českými firmami sú také, ktoré majú na Cypre nejaká aktíva, a tie sa musia zmieriť s určitou stratou. Na druhej strane im riešenie prináša istotu, že neprídu o viac,“ podotkol Sobíšek.

Pre podnikateľov využívajúcich takzvané daňové raje, medzi ktoré býva zaraďovaný aj Cyprus, môže byť rozhodnutie signálom, že so zdaňovaním v krajinách s nízkymi sadzbami sú okrem výhod spojená aj riziká. Podľa Mareka je dodatočné zdanenie vkladov neštandardným krokom, ktorý doteraz nebol použitý pri zachraňovaní žiadneho štátu eurozóny. Tento politický krok mal byť podľa neho signálom občanom Nemecka a ďalších bohatých krajín, aby nemali pocit, že musia doplácať na juhoeurópskych kolegov.

4 debata chyba