SDKÚ: Vláda dostane studenú sprchu, daňové príjmy sa výrazne prepadnú

Strana SDKÚ tvrdí, že v apríli a ďalších mesiacoch vládu čaká studená sprcha v podobe výrazného prepadu daňových príjmov, ako reakcia na zabrzdenie rastu ekonomiky, ktorú spôsobila vláda Roberta Fica zlou, protirastovou hospodárskou politikou.

17.03.2013 13:00
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (100)

Strana SDKÚ to uviedla vo svojom stanovisku k vyhláseniam predsedu vlády SR Roberta Fica v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu. Fico v diskusnej relácii uviedol, že po tom, ako odznela správa, že výber daní za február je vyšší, ako vláda očakávala sa ozvala opozícia, ktorá podľa neho tvrdí, že bude horšie.

„Nie sme pesimisti, ale na rozdiel od neho (Roberta Fica) nežijeme v bubline falošných predstáv a ilúzií,“ reaguje strana SDKÚ. Podľa strany podnikom klesajú tržby, rastú náklady, mnohé presúvajú svoje aktivity a daňové povinnosti do zahraničia.

„To bude mať, ako následok Ficovho smrteľného koktailu, veľmi neblahý dopad na daňové príjmy,“ píše za SDKÚ poslanec Ľudovít Kaník. Podľa strany vláda stále prichádza s negatívnymi zmenami zákonov v oblasti daní, odvodov a pracovnej legislatívy, ktorej výsledkom je rast nezamestnanosti, pokles reálnych príjmov a SDKÚ predpovedá aj výpadky daňových príjmov štátneho rozpočtu.

Podľa Fica však aj odborníci potvrdzujú, že za nezamestnanosť môže kríza a nedostatok práce či zákazok. Spájanie nezamestnanosti so zvýšením odvodov či zmenou zákonníka práce odmietol.

„Najmenej 90 percent analytikov, na rozdiel od tvrdenia Roberta Fica, jednoznačne pripisuje výrazný negatívny vplyv na súčasnú situáciu opatreniam Ficovej vlády,“ tvrdí SDKÚ. Podľa nich strana nemá záujem na tom, aby sa situácia zhoršovala.

„Všetky negatívne obavy a odhady, ktorými sme varovali pred nárastom nezamestnanosti a zastavením rastu ekonomiky sa naplnili a napĺňajú,“ reaguje SDKÚ.

100 debata chyba