Európa na Cypre zbabrala další záchranný plán, píše Financial Times

Dohoda eurozóny, ktorá poskytne pomoc Cypru 10 miliárd eur výmenou za jednorazové zdanenie malých i veľkých sporiteľov, sa stretáva s negatívnymi ohlasmi.

18.03.2013 10:20
Peniaze, euro, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (79)

Denník Financial Times (FT) v pondelok napísal, že „Európa zbabrala ďalší záchranný plán“, kým portál Eurointelligence tvrdí, že rozhodnutie vrátilo do Európskej únie neistotu.

Sotva eurozóna začala smerovať správnym smerom vo svojom boji so stále sa meniacou dlhovou krízou, vrátila sa ku svojej starej neresti. „Keď sa jej člen začal topiť, nehodila mu záchranný pás, ale dala mu na krk mlynský kameň,“ napísal denník v redakčnom komentári. Denníku prekáža, že plán nesprevádza reštrukturalizácia cyperských bánk a že prináša politické riziká.

„Čo sa úplne nepodarilo (talianskemu politikovi) Beppe Grillovi, zvládli ministri financií eurozóny jediným rozhodnutím v sobotu skoro ráno. Tým, že zdanili aj tie najmenšie vklady, priniesli opäť neistotu,“ napísal Eurointelligence.

Denník Financial Times uviedol, že rozhodnutie porušilo ducha ochrany vkladov, podľa ktorého sú vklady v únijných bankách bezpečné do úrovne 100 000 eur. „Neodpustiteľne tak zradilo tých, ktorí majú najviac čo stratiť a najmenej za niečo môžu,“ píšu FT.

Kritizujú fakt, že plán nepočíta s „bezprostrednou reštrukturalizáciou bánk a zrejme nepostihne nepoistených majiteľov veľkého množstva dlhopisov“. Podľa britského denníka by poistené vklady mohli byť dostatočne chránené väčšou daňou na vklady nad 100 000 eur. „Toto je vedomé rozhodnutie, ako prinútiť chudobných ľudí, aby platili za bohatých,“ tvrdí FT.

„Je preto nutné mať podozrenie, že cyperskí predstavitelia sú odhodlaní zachrániť zvyšky svojho offshoreového modelu bankovníctva … Ako ďalšie ostrovné štáty pred nimi, Cyperčania zisťujú, kto platí za to, aby sa prebujnený bankový sektor udržal nažive,“ uviedli FT.

Podobne Eurointelligence píše, že keď cyperskí predstavitelia boli pri bruselských rokovaniach proti tomu, aby neboli zdanené vklady do 100 000 eur, tak sa „zrejme obávali svojich zákazníkov, ktorí perú špinavé peniaze“.

Podľa FT je najväčšie riziko plánu pre Cyprus politické. „Predpis univerzálneho uťahovanie opaskov kombinovaný s prístupom v rukavičkách k veľkým investorom do bánk je pre európskeho voliča stále viac toxickejší. Lídri práve priliali olej do ohňa,“ uzavreli FT.

Trochu zmierlivejší je bruselský blog amerického denníka The Wall Street Journal, podľa ktorého „vzhľadom na špecifickú situáciu Cypru so slabým a ohromným bankovým sektorom … tak cestou najmenšieho odporu bolo zdanenie vkladov“. WSJ tiež pripomína, že Cyprus je už treťou európskou krajinou, ktorá nechala banky vyrásť na niekoľkonásobok svojej ekonomiky a potom išla ku dnu – po Írsku a Islande.

Podľa plánu dohodnutého v sobotu bude na vklady nad 100 000 jednorazovo uvalená daň 9,9 percent a na vklady pod touto hranicou 6,75 percenta. Podľa WSJ má Cyprus s 800 000 oby­vateľmi a HDP okolo 18 miliárd eur neprehľadný bankový systém s vkladmi okolo 70 miliárd eur. Mnohé z týchto vkladov patria Rusom a ďalším cudzincom.

79 debata chyba