Putin o dani na Cypre: Neférová, neprofesionálna, nebezpečná

Ruský prezident Vladimir Putin pokladá navrhovanú daň z bankových vkladov na Cypre za "neférovú, neprofesionálnu a nebezpečnú".

18.03.2013 11:17
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (11)

V pondelok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa tajomníka ruského ministerstva financií Sergeja Šatalova „je zrejmé, že Cyprus je pod obrovským tlakom EÚ“.

Cyperský minister financií Michalis Sarris by mal podľa predpokladov navštíviť Rusko v stredu. Ruské ministerstvo financií pre agentúru AFP uviedlo, že rokovať sa bude o reštruktura­lizácii ruského úveru pre Cyprus.

Lídri EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku v hodnote 10 mld. eur. Súčasťou jej prijatia je okrem iného aj to, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk. Tí prídu o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100 tisíc eur, banka im z uložených peňazí stiahne až 9,9 percenta. Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko na to uzavreli a zablokovali aj akékoľvek elektronické operácie.

11 debata chyba