Protimonopolný úrad vraj preveruje tender na diaľnicu

O tender na výstavbu diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité v dĺžke vyše dvanásť kilometrov sa podľa neoficiálnych informácií začal zaujímať Protimonopolný úrad SR (PMÚ).

18.03.2013 15:39
Diaľnice Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Má preveriť, či účastníci pri predkladaní ponúk neporušili pravidlá hospodárskej súťaže, napríklad kartelovou dohodou. PMÚ nechcel potvrdiť, či vo veci začal konať.

„Úrad zásadne bližšie informácie o prešetrovaniach neposkytuje,“ informovala hovorkyňa PMÚ Alena Sedláková. Účasť na dohode obmedzujúcej súťaž patrí k závažným porušeniam podmienok účasti na verejnom obstarávaní. „Verejného obstarávania sa môže zúčastniť len ten, komu nebolo v predchádzajúcich troch rokoch preukázané závažné porušenie odborných povinností, ktoré dokáže verejný obstarávateľ a obstarávateľ preukázať,“ uviedla hovorkyňa úradu.

„Protimonopolný úrad SR konanie vo veciach dohôd obmedzujúcich súťaž, pričom za jednu z možných foriem dohody obmedzujúcej súťaž sa považuje aj koordinované správanie podnikateľov v procese verejného obstarávania, tzv. bid rigging, začína vždy z vlastného podnetu,“ poznamenala Sedláková. Úrad podľa nej môže začať konať aj na základe písomného oznámenia fyzickej alebo právnickej osoby.

„Prešetrenie akýchkoľvek náznakov nekalej súťaže vnímame ako natoľko dôležité, že sa naň určite nemožno pozerať ako na nejakú nežiaducu komplikáciu,“ zareagoval pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

PMÚ tají základnú informáciu, či v tendri na stavbu D3 Svrčinovec – Skalité začal konanie. Napríklad, Najvyšší kontrolný úrad či Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nemajú problém informovať, keď začnú konanie a v akých prípadoch.

Tender na stavbu D3 Svrčinovec – Skalité nie je ešte stále uzatvorený, hoci Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vyhlásila verejnú súťaž na dodanie projektu a uskutočnenie stavebných prác už vlani v júni a štyri ponuky sa otvárali v auguste. ÚVO informoval, že zatiaľ neeviduje nové námietky uchádzačov. Najlacnejšie navrhla diaľnicu naprojektovať a postaviť štvorčlenná slovensko-česká skupina stavebných spoločností Doprastav, Strabag, Váhostav – SK a Metrostav, a to za 329,88 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Predstavuje to okolo 90 % z pôvodnej predpokladanej ceny 365,61 mil. eur.

Všetky štyri ponuky boli nižšie ako odhadované náklady. Taliansko-slovenská skupina INC a Hant BA DS navrhla cenu 334,89 mil. eur (91,6 % predpokladanej ceny), spoločnosť OHL ŽS Brno 337,91 mil. eur (92,4 %) a združenie firiem Eurovia, Stavby mostov Slovakia a Tubau 351 mil. eur (96 %). Ponuky stavebných firiem v predchádzajúcich diaľničných tendroch, ktoré NDS začala predtým a uchádzačom bola aj spoločnosť Skanska, boli podstatne nižšie v porovnaní s odhadovanými nákladmi ako v súťaži na diaľnicu Svrčinovec – Skalité.

4 debata chyba