Eurozóna umožní Cypru zdaniť bohatých a chudobných nechať tak

Ministri financií eurozóny sa rozhodli dať Cypru väčšiu voľnosť pri určovaní dane z bankových vkladov, ktorá je podmienkou finančnej pomoci pre krajinu.

19.03.2013 07:21
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Súhlasí aj s tým, aby Cyprus vyrúbil daň 15,6 percenta na bankové vklady nad 100 000 eur a ušetril od dane drobných sporiteľov. Agentúru Reuters o tom informovali zdroje oboznámené s výsledkami telekonferencie tzv euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny. Zdroje však tiež dodali, že nie je isté, ako sa nakoniec Cyprus rozhodne.

Euroskupina uprednostňuje ochranu drobných sporiteľov. Trvá však na tom, že Cyprus musí z dane z vkladov získať 5,8 miliardy eur. Cyperský parlament bude o záchrannom balíku hlasovať v utorok.

Euroskupina zvolal telekonferenciu o pomoci pre Cyprus na pondelok večer. „Všetci ministri Euroskupiny chceli, aby 100 000 euro bolo nezdanených,“ povedal agentúre Reuters zdroj z gréckeho ministerstva financií. „Cyprus nechce zaviesť veľkú daň nad 100 000 kvôli odlivu peňazí. Dve tretiny vkladov sú zo zahraničia.“

Euroskupina vo vyhlásení ubezpečila, že zdanenie vkladov na Cypre bude len jednorazovým opatrením a nemalo by sa zavádzať v ďalších krajinách.

5 debata chyba